Bezlepkove Palačinky - základní těsto


Tradiční české palačinky v bezlepkové variantě.

Ingredience (cca 6 palačinek):
2,5 hrnku mléka
2 vejce (M)
1 hrnky bezlepkové směsi Jizerka

Postup:
1) Ve 2 hrncích mléka rozmícháme 2 vejce společně společně s 1 hrnkem bezlepkové směsi Jizerka a špetkou soli, nejlépe za použití mixéru.

3) Předehřejeme si nejlépe teflonovou pánev (nemusíme používat tuk na smažení). Lijeme nejlépe středně velkou naběračkou doprostřed pánve. Těstu pomůžeme rozprostřít klopením.

4) Smažíme dozlatova po obou stranách, jakmile má palačinka nazlátlé okraje obracíme a úměrný čas smažíme druhou stranu.

Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Pokud chcete opravdu dokonalé těsto bez hrudek, tak doporučujeme všechny ingredience nalít do mixéru a nechat promixovat. Tím zajistíte perfektně hladké těsto.
Výborné jsou také palačinky z pohankové mouky. V tom případě stačí jen Jizerku nahradit pohankovou moukou při zachování stejných poměrů.
Samozřejmě můžeme pánev vymazat tukem, palačinky jsou pak sice víc kalorické, ale při použití například másla také chuťově lepší. Palačinky se poté i lépe obracejí, pokud to tedy s tukem nepřeženeme a palačinka nám v něm neplave jako langoš.
Často je ke konci třeba ještě trochu mléka dolít, jelikož se jizerka postupně spojuje s tekutinou a je tedy dobré těsto nechat chvíli stát (občas zamíchat).
Nám nejvíce chutná kombinace tvarohu a Nutelly (domácí samosebou). Palačinky jsou pak velmi syté a prakticky stačí 3 palačinky pro 2 osoby a jste plní až do oběda.
Do základního těsta také rádi přidáváme skořici a vanilkový protein. Zlepší to tak jejich chuť i výživové hodnoty.
Co se obracení týče, tak každý zkušený obraceč ví, že to chce praxi a pár zkažených palačinek než se to člověk naučí. Nebojte se toho, je to všechno v zápěstí a když se Vám to nepovede, tak se svět nezboří, je to jen palačinka. 

Komentáře

  1. Dnes přijede nečekaná návštěva bezlepkářů-3 děti,2 dospělí.Palačinek už jsem v životě vyrobila mnoho,ale lepkových.Práce s bezlepkovou moukou je někdy zrádná.Protože je dnes zavřeno,hledám nějaký recept.Tak zkusím ten Váš.:))Potěšila mně hlavně poslední věta,a budu si hlídat zápěstí.:D
    Ktásné dny
    Petra

    OdpovědětVymazat

Okomentovat