Bezlepková Domáci Nutella - Čokoládová pomazánka


Jednoduchý a rychlý recept, jak si doma udělat vlastní zdravější verzi čokoládové pomazánky z lískových oříšků bez přebytečného cukru a konzervantů.

Ingredience:
225 g lískových oříšků bez slupky
50 g kakaa holandského typu
2 lžíce lískoříškového oleje
1/8 lžičky soli
1 lžička vanilkového aroma
140 g cukr moučka (my použili 30 g stévie)
cca 100 ml vody (i víc dle konzistence

Postup:
1) 225 g lískových oříšků si nejdříve opražíme, aby se mohla rozvinout jejich chuť. Troubu předehřejeme na 190° C. Plech vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme lískové ořechy. Pečeme cca 15 minut.

2) V mixéru či robotu si rozmixujeme vychladlé opražené lískové oříšky na co nejjemněji to půjde. V nejlepším případě by nám měla vzniknout tekutina (oříškové máslo).

3) Přidáme 50 g kakaa Holandského typu a 140 g cukru (30 g stévie). Opět mixujeme, dokud se nám směs nespojí.

4) Nakonec postupně v průběhu mixování přidáme 1/8 lžičky soli, 2 lžíce lískooříškového oleje, 1 lžičku vanilkového aroma a 100 ml vody (dle konzistence postupně přiléváme)

5) Jakmile máme vše dokonale promíchné, přendáme do vhodné uzavíratelné sklenice a můžeme mazat.

Dobrou chuť, Krysy!

Tipy a triky:
Neměli jsme bohužel to štěstí a nesehnali lískové oříšky bez slupky, ale nakonec jsme zjistili, že nejjednodušší způsob jak se zbavit většiny slupek je právě opečením v troubě. Slupka se sama uvolní a po vychladnutí je relativně lehce sloupneme. Co potom zbude není ani ve finální pomazánce poznat.
Protože jsme neměli k dispozici lískooříškový olej, tak jsme místo něj použili kokosový, který jsme si předem trochu nahřáli, aby nám zkapalněl a lépe se Nutelly zapracoval. Lehké kokosové aroma v naší Nutelle bylo nakonec příjemným zpestřením.
Stévie jsme chtěli použít, protože máme poslední dobou už dost rafinovaného cukru a současně jsme si chtěli snížit i energetickou hodnotu. Jsme přeci jen kancelářské krysy a tolik kalorií za den nespotřebujeme.
Na tento recept je určitě lepší použít velkého robota na sekání. První pokus jsme oříšky mleli v mixéru a výsledek nebyl moc extra. V robotu šlo i lehce přidávat další suroviny a vše bylo o moc jednodušší.

Komentáře