Marcipánové hříbky - Přirozeně bezlepkové


Tradiční Vánoční recept našich babiček, přirozeně bezlepkový.

Ingredience:
100 g Blanšírovaných mandlí
100 g Moučkového cukru
1 bílek (vejce velikost M)
1-2 lžíce kakaa
kapka mandlového aroma

Postup:
1) 100 g Blanšírovaných mandlí rozemeleme, nejlépe za pomoci mlýnku na kávu či koření, na moučku. Můžeme prosít přes sítko, abychom se zbavili velkých kusů a měli tím výsledný marcipán co nejjemnější. (Nekupujte již hotovou mandlovou moučku, je vysušená a těsto by se drolilo)

2) Přidáme 100 g moučkového cukru a promícháme. Následně přidáme 1 bílek z vejce o velikosti M a  kapku mandlového aroma.

3) Vypracujeme jednolité těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. 

4) Jednu polovinu dáme stranou a druhou smícháme s 1 - 2mi lžícemi kakaa. Těsto nemusí být úplně jednolité. Pokud ho budete příliš dlouho v rukou propracovávat, začne se tuk z mandlí uvolňovat a vše se nám matlat.

5) Následně tvarujeme nejdříve nohy z těsta bez kakaa, poté hlavičky z kakaového těsta. Hříbky následně slepíme dohromady. Pokud by marcipán nelepil, můžeme mu napomoct vyšlehaným bílkem.

6) Hříbky dáme ztuhnout a uchováváme v chladu.

Šťastné a Veselé!

Tipy Triky:
My máme doma sekáček-nástavec na ponorný mixér a mlýnek na kávu. To se nám osvědčilo jako nejlepší kombinace pro výrobu moučky z ořechů. 
Mandle příliš dlouho nesekejte, zahřejí se a začne se z nich uvolňovat tuk a tím se moučka začne lepit.
Moučku vyrobíme nejlépe ještě za pomoci sítka, kdy vždy po mlecí moučku prosijeme, abychom následně mleli jen hrubé kousky.
Pokud byste chtěli více těsta tak vždy dodržte poměr mandlí k cukru a bílku.
My ještě mandle lehce opražili, abychom uvolnili trochu aroma. Moučka či mandle musí vychladnout, aby se tuk nezačal uvolňovat tak rychle

Komentáře