Bezlepkové Batátové Brownies s Tahini

Nezvyklá variace oblíbeného čokoládového moučníku.

Ingredience:
2 ks batátů (cca 800 g)
300 g hořké čokolády
100 g másla
4 vejce (při pokojové teplotě)
1 lžíce cukr krystal
100 g bezlepkové mouky (Jizerka)
50 g kakaa
špetka soli
1 lžička kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
1 odměrka vanilkového proteinu
lžička instantní kávy
lžička skořice
špetka kardamonu
tahini na ozdobu

Postup:
1) Troubu předehřejeme na 200°C. 2 Batáty (cca 800 g) položíme na plech a pečeme cca 70 minut či dokud nejdou propíchnout vidličkou bez odporu.

2) Batáty vyjmeme z trouby, rozkrojíme, necháme lehce zchladnout, sloupneme slupku a rozmačkáme na pyré. 

3) Mezitím si rozpustíme 300 g hořké čokolády na vodní lázni. Jakmile je čokoláda rozpuštěná, tak jí sundáme z ohně a dáme stranou lehce zchladnout.

4) 4 vejce vyšleháme s 1 lžící cukru krystal.

5) 100 g másla můžeme buď rozpustit a nechat zchladnout či jen nechat ohřát na pokojovou teplotu. Pokud však mají vejce a máslo rozdílnou teplotu tak se vám směs nejspíše zdrcne a proto je musíte temperovat (tj. lehce přivést na stejnou teplotu). Pokud se vám směs zdrcne, tak nepanikařte. Stačí přidat lžíci teplého batátového pyré a směs se vám spojí. (pozor aby nebylo moc horké a nám z toho nevznikla míchaná vajíčka s batáty).

6) Jakmile se nám máslo spojí s pěnou, začneme přidávat batátové pyré. Tady opět záleží na teplotě a je lepší přidávat pyré po částech, nejlépe po lžících ze začátku. Jakmile máme v těstě minimálně 5 polévkových lžic pyré, tak by těsto mělo být správně temperované a zbytek do něj můžeme bez obav vyklopit. Mícháme dokud se nám vše nespojí.

7) Za neustálého míchání přidáváme do těsta rozpuštěnou čokoládu a mícháme dokud se nám vše opět nespojí.

8) Stranou v další míse smícháme suché ingredience. 100 g bezlepkové mouky, 50 g kakaa holandského typu, špetku soli, 1 lžičku kypřícího prášku, 1 lžičku jedlé sody, 1 odměrku vanilkového proteinu, 1 lžičku instantní kávy, 1 lžičku skořice a špetku kardamonu. Důkladně promícháme.

9) Troubu předehřejeme na 180°C, plech (my použili plech o velikosti 30 x 42 cm) vyložíme pečícím papírem, či vymažeme a vysypeme bezlepkovou moukou.

10) Do vlhkých ingrediencích přimícháme po částech suché, dokud nám nevznikne jednolité těsto.

11) Těsto vylijeme na plech, urovnáme paletovým nožem, pokapeme Tahini a špejlí či nožem můžeme zkusit udělat nějaký vzor, aby se nám těsto a tahini lehce promíchalo..

12) Brownies pečeme přibližně 40 minut. Zkontrolujeme špejlí na kterou by se nám nemělo nic lepit. Jelikož je ale těsto extra vlhké, tak je možné že se bude tvářit jako nehotové. To ale není na škodu, horší je, když jsou brownies vysušené, než vlhké a vláčné.

13) Po dopečení necháme vychladnout a můžeme podávat.

Dobrou Chuť!

Tipy Triky
Po ozvláštnění tohoto moučníku doporučujeme buď posypat lehce chilli, či ho přímo přidat do těsta.
To samé platí o Tahini. Pokud ho nechcete dávat na vrch, tak doporučujeme přidat do těsta před čokoládou.

Komentáře