Skořicoví Šneci - Bezlepkové kynuté pečivo


Sladký kynutý voňavý dezert skvělý k snídani i ke kávě či čaji.

Ingredience:
Těsto:
400 g Schär Mix B
2 lžíce lněné mouky
1 lžíce chia mouky
1 lžička Psyllia
1 balení instantních kvasnic
70 g cukru
180 ml vlažného mléka
3 vejce
50 g másla

Náplň:
2 menší jablka (kyselejší jsou lepší)
20 g zázvoru
2 lžíce skořice
3 lžíce cukru
3 lžíce vody
10 g másla

1 vejce na pomazání

Trouba předehřátá na 170°C.

Postup:
Náplň - začneme jí, aby mohla vychladnout
1) 2 jablka nakrájíme na malé kousky. Zázvor oloupeme a nasekáme na drobno. Smícháme s 2 lžícemi skořice, 3 lžícemi cukru, 3 lžícemi vody a přidáme 10 g másla (nemusí být rozpuštěné).

2)Vše vaříme cca 20 minut, dokud se nám jablka nerozvaří. Necháme vychladnout.

Těsto:
3) 400 g bezlepkové směsi Schär Mix B smícháme s 2 lžícemi lněné mouky, 1 lžíci chia moučky, 1 lžičkou psyllia, 1 balením instantních kvasnic, 70 g cukru a špetkou soli. Důkladně promícháme.

4) Uprostřed sypké směsi uděláme důlek, přilijeme 200 ml vlažného mléka a rozklepneme 3 vejce.

5) Nejlépe v robotu necháme krátce propracovat (1 min) a následně přidáme 50 g rozpuštěného vychladlého másla. V robotu hněteme dále (cca 5 minut) dokud nám nevznikne jednolité těsto.

6) Těsto rozprostřeme na pomoučený vál (pokud nemáte silikonový podložte těsto pečícím papírem kvůli následnému rolování) a rozválíme co nejlépe do obdélníkového tvaru.

7) Vychladlá náplň rozmixujeme nejlépe ponorným mixérem a vytvoříme tak náplň. Náplň naneseme na rozválený plát těsta a za pomoci silikonového válu či pečícího papíru rolujeme.

8) Pečící plech vymažeme a vysypeme moukou.

9) Srolované těsto nakrájíme na stejně velké díly a klademe do plechu s dostatečnými odstupy (větší jsou lepší, to my neudělali a buchty šneci se nám hodně zmáčkli).

10) Takto necháme syrové šneky ještě alespoň 30 minut kynout nejlépe zakryté potravinářskou fólií.

11) Troubu předehřejeme na 170°C. Pro lepší vykynutí můžeme dospod trouby dát starý plech. Vykynuté šneky potřeme rozšlehaným vejcem. Jakmile je trouba předehřátá nalijeme ne spodní plech hrníček vody a necháme chvilku zapařit. Vložíme plech s vykynutými šneky a pečeme přibližně 20 minut.

10) Po 20 minutách plech s vodou vyndáme a pečeme dalších 40 minut dozlatova.

11) Upečené šneky, pokud možno, přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

Nejlepší jsou čerstvé vychladlí.

Dobrou Chuť!

Tipy Triky:
Normálně bychom použili Jizerku, ale zrovna nám došla. Zkusili jsme tedy Schär Mix B. Šneci byli ve finále spíše chleboví, takže se nebojte použít i jinou bezlepkovou mouku.
Pokud jablka nejsou dost kyselá, tak se nebojte přidat šťávu i kůru z 1/2 citrónu.
Zrovna nám došel náš vanilkový protein, ale jinak bychom ho do těsta použili také. Těsto by skvěle osladil bez toho, aby kvasnice tento cukr spotřebovaly ke kynutí.

Komentáře

  1. Děkuji za recept, určitě ho vyzkouším v nejbližší době. Kluk totiž bude dělat oslavu narozenin v kulturním domě a poprosil mě, jestli bych mu nepomohlo s nějakým občerstvením. No to se ví že ano. Zajeli jsme do obchodu a rovnou do našeho bytu koupili i vakuové dózy, do nichž ten výsledný pokrm naskládáme a převezeme.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat