Rychlá a jednoduchá sýrová svačinka.
Ingredience:
170 g Tvrdého sýra - Eidam 30%
170 g bezlepkové směsi Jizerka
2 lžíce lněné mouky
1 a 1/2 lžičky soli (dle slanosti sýra)
1/4 lžičky jedlé sody
1 vejce
100 ml polotučného Mléka
30 g másla (rozpuštěné)
1 žloutek na potření s trochou mléka
Trouba předehřátá na 180°C
Postup:
) 170 g tvrdého sýra Eidam nastrouháme na jemno. Přidáme 170 g bezlepkové směsi Jizerka, 2 lžíce lněné mouky, 1 a půl lžičky soli, 1/4 lžičky jedlé sody, 1 vejce a 100 ml polotučného mléka. Krátce propracujeme
) Přidáme 30 g rozpuštěného másla a vypracujeme jednolité těsto.
) Na pečícím papíru rozválíme do rovnoměrného plátu obdélníkového tvaru. Potřeme rozšlehaným vejcem s kapkou mléka. Následně rádélkem předkrájíme na preferované tvary (čtverečky, trojúhelníčky) a každý dílek propíchneme párkrát vidličkou.
) Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 15 minut - dozlatova.
) Po dopečení jednotlivé dílky rozlámeme případně ještě jednou rádélkem odkrojíme
Dobrou chuť
Tipy Triky
Před pečením či přímo ještě do těsta můžeme přidat mák. Se sýrovou chutí bude krásně hrát dohromady.
Náš cíl byly původně krekry, ale vznikla nám spíš chlebovitá struktura, na kterou by případně šlo ještě krásně namazat Lučinu či podobnou pomazánku a kousek zeleniny. Vzniknou vám tak i skvělé jednohubky. Chyba byla v tom, že jsme použili jedlou sodu, která nám těsto trochu "nadzvedla". Pokud byste chtěli udělat krekry, tak jedlou sodu vynechejte.
Bezlepkové věci jsou dnes hodně v módě. Každý druhý se vyhýbá lepku jenom aby náhodou nepřibral nějaké to deko navíc. A že prý lepek leptá střeva. Chápu, když má někdo opravdu alergii. Ale ty co to jedí jenom jako “hipsteřinu”. S bezlepkovými moukami se velmi špatně pracuje. Ani můj kuchyňský robot to moc nezvládá.
OdpovědětVymazat