Bezlepkový Mrkvovo-Zázvorový chlebíček


Aromatický, nadýchaný, sladký dezert perfektní sám o sobě či namazaný máslem a marmeládou.

Ingredience:
80 g Zázvoru
300 g Mrkve
1 pl lžíce skořice
špetka kardamonu
Na špičku nože muškátového oříšku
Hrst vlašských ořechů
200 g bl. směsi Jizerka
3 vrchovaté lžíce kypřící směsi
1 odměrka vanilkového proteinu
1 balení kypřícího prášku
1/2 kávové lžičky jedlé sody
4 vejce
5 polévkových lžic Cukr krystal
150 ml Oleje

Trouba předehřátá na 160 °C, doba pečení cca 1 hod. 10 minut

Postup:
1) 80 g Zázvoru nastrouháme/nakrájíme či nasekáme ne drobno. 300 g Mrkve nastrouháme na jemno. Hrst vlašských ořechů nasekáme na drobno. Vše smícháme, přidáme lžíci skořice, špetku kardamonu a na špičku nože muškátového oříšku a důkladně promícháme.
2) 200 g bezlepkové směsi smícháme s 3 vrchovatými polévkovými lžícemi směsi na kypření (rozemleté lněné a chia semínka v poměru 2:1 + lžička psyllia), 1 odměrkou vanilkového proteinu, 1 balení kypřícího prášku, 1/2 lžičky jedlé sody a důkladně tyto suché ingredience promícháme.
3) 4 vejce vyšleháme s 5 lžícemi cukr krupice (cca 4 minuty na vysokou rychlost). Poté za neustálého míchání postupně přiléváme 150 ml oleje (řepkového, slunečnicového).
4) Po částech do této směsi přidáváme směs suchých ingrediencí a mícháme dokud se nám směs nespojí.

5) Do těsta přidáme směs nastrouhané mrkve a zázvoru a důkladně promícháme
6) Troubu předehřejeme na 160°C, formu na bochník chleba vymažeme tukem a vysypeme bezlepkovou směsí, těsto vlijeme, uprostřed vytvoříme brázdu a pomalu pečeme cca 1 hodinu a 10 minut.
7) Upečený bochník vyjmeme z formy, umístíme na mřížku a necháme vychladnout minimálně 30 minut, nejlépe hodinu či déle.

Dobrou Chuť!

Tipy Triky:
Místo vlašských ořechů můžete použít jakékoliv jiné.
80 g zázvoru bylo tak akorát. Recept by určitě zvládl i více. Zázvor nejlépe nasekáte v robotu. My používáme sekací mini nástavec na ponorný mixér. Tím se vyhnete zázvorovým vláknům, které zázvor obsahuje a strouháním se jen tak nerozsekají.
Pokud nepoužijete vanilkový protein, tak přidejte minimálně další 4 lžíce cukru.

Komentáře