Bezlepkové Řezy alá Nugát


Jeden ze složitějších, ale o to více efektních a současně výtečných sladkých dezertů.

Ingredience:
Korpus
4 vejce (velikost M)
5 lžic cukru krystal
150 ml oleje
200 g bezlepkové směsi Jizerka
8-10 lžic kakaa Holandského typu
100 g mandlové mouky
1 odměrka vanilkového proteinu
3 lžíce kypřící směsi (lněná a chia semínka + psyllium, poměr níže)
1/2 balení kypřícího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
5-6 lžic rumu

Krém - Mléčný čokoládový
1 balení kakaového pudinku
1 lžíce karamelového Moninu (karamelová příchuť)
250 ml polotučného mléka
500 g polotučného tvarohu
250 g mascarpone
100 g mléčné čokolády

Krém - Bílý čokoládový
1 balení vanilkového pudinku
4 lžíce Amaretto likéru
250 ml polotučného mléka
250 g polotučného tvarohu
250 g mascarpone
100 g bílé čokolády

Čokoládová poleva
250 g másla
100 g kakaa
100 g cukr moučka
2 lžíce Amaretto likéru (mandlové aroma)

Trouba předehřátá na 160 °C, doba pečení 40-60 minut

Postup:
Korpus
1) 4 vejce s 5 lžícemi cukru krystal vyšleháme do světlé pěny. Poté za neustálého šlehání přidáváme postupně 150 ml oleje a poté dáme stranou.
2) 200 g bezlepkové směsi Jizerka smícháme s 8-10 lžícemi kakaa holandského typu, 100 g mandlové moučky, 1 odměrkou vanilkového proteinu, 3 lžícemi kypřící směsi (lněná semínka + chia semínka, rozemleté v poměru 2:1 polévková lžíce + čajová lžička psyllia), 1/2 balení kypřícího prášku, 1/2 lžičky jedlé sody a špetku soli. Důkladně promícháme.
3) Do vyšlehaných vajec po částech přidáváme smíchané suché ingredience. Následně přidáme 5-6 lžic rumu. Pokud se nám směs zdá příliš hustá můžeme přidat mléko či více rumu.
4) Do vymazaného, vysypaného plechu těsto vylijeme, vyrovnáme do rovna a v troubě předehřáté na 160°C pečeme cca 40-60 minut (dle tloušťky vrstvy). Kontrolujeme špejlí.
5) Hotový korpus dáme vychladnout. Mezitím si můžeme připravit krémy

Všechny ingredience na krém musí být při pokojové teplotě!

Krém - Mléčný Čokoládový:
6) Z 250 ml polotučného mléka a 1 balení čokoládového pudinku si připravíme, dle návodu, hustý pudink, cukr můžeme vynechat (dle preferencí na sladkost krému) a namísto něj použít karamelový Monin či karamelové aroma. Necháme vychladnout přikrytý potravinovou fólií aby nám nevznikl škraloup.

7) 500 g polotučného tvaru smícháme s 250 g Mascarpone v jednolitou směs.

8) Na vodní lázni rozpustíme 100 g mléčné čokolády. Po rozpuštění ji sundáme z lázně. Do rozpuštěné čokolády přidáme lžíci směsi z mascarpone a tvarohu, tím čokoládu temperujeme. Následně čokoládu lijeme za neustálého míchání do směsi tvarohu a mascarpone.
9) Jakmile máme jednolitou směs přidáme vychladlý hustý pudink a mícháme dokud se nám vše nespojí. Krém ihned nanášíme na vychladlý korpus a dáme vychladit.

Krém - Bílý Čokoládový
10) Z 250 ml polotučného mléka (poloviční dávka než dle návodu) a 1 balení vanilkového pudinku si připravíme, dle návodu, hustý pudink, cukr můžeme vynechat (dle preferencí na sladkost krému) a namísto něj použít 4 lžíce Amaretto likéru či mandlového aroma. Necháme vychladnout přikrytý potravinovou fólií aby nám nevznikl škraloup.

11) 250 g polotučného tvaru smícháme s 250 g Mascarpone v jednolitou směs.

12) Na vodní lázni rozpustíme 100 g bílé čokolády. Po rozpuštění ji sundáme z lázně. Do rozpuštěné čokolády přidáme lžíci směsi mascarpone a tvarohu, tím čokoládu temperujeme. Následně čokoládu lijeme za neustálého míchání do směsi tvarohu a Mascarpone.

13) Jakmile máme jednolitou směs přidáme vychladlý (při pokojové teplotě) hustý pudink a mícháme dokud se nám vše nespojí. Krém ihned nanášíme na vychladlý korpus a dáme vychladit.

Čokoládová poleva:
14) 250 g másla rozpustíme na vodní lázni s 2 lžícemi Amaretto likéru, 100 g kakaa a 100 g cukr moučka. Mícháme dokud se cukr nerozpustí a nám tak vznikne jednolitá směs. (Pokud je poleva příliš hustá, můžeme přidat více Amaretto likéru).
15) Lehce vychladlou polevu nalijeme a rozprostřeme po bílém krému a dáme vychladnout, nejlépe přes noc.

Dobrou Chuť!

Tipy Triky:
Pokud nemáte vanilkový protein, přidejte cca 50 g cukru (dle chuti) a 1 lžičku vanilkového aroma.
Krém z bílé čokolády patří k náročnějším na přípravu. Bílá čokoláda je trochu "tvrdohlavější" na rozpouštění a zpracování do krému. Je opravdu třeba mít vše ostatní při pokojové teplotě a musíte pracovat rychle, než se nám rozpuštěná čokoláda rozloží.
Případně můžeme do rozpuštěných čokolád přidat rozpuštěné kakaové máslo a tím bude následný krém tužší.
Pokud je poleva příliš hustá můžeme přidat mléko, ale to musí být při pokojové teplotě či teplejší.

Komentáře