Sladký dezert ze sezónního ovoce plný chutí podzimu.
Ingredience:
3 středně velké hrušky
3 hřebíčky
špetka kardamonu
špetka nového koření
1 zarovnaná polévková lžíce skořice
4 vejce (velkosti M)
100 g cukru krupice
100 ml oleje
100 g kukuřičné mouky
140 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
140 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
60 g lněné mouky
2 odměrky vanilkového proteinu (lze nahradit, více v sekci Tipy Triky)
špetka soli
1 balení kypřícího prášku
hrst rozinek
hrst vlašských ořechů
Trouba předehřátá na 160°C, doba pečení přibližně 1 hod 20 min.
Postup:
1) 3 hrušky nakrájíme na kostičky - rozčtvrtíme, odstraníme jadřinec a pokrájíme - a dáme vařit v hrnci se 100 ml vody. Přidáme 3 hřebíčky, špetku kardamonu, špetku nového koření a jednou polévkovou lžíci skořice. Vaříme cca 20-30 minut, dokud nejsou hrušky rozvařené.
2) Po uvaření se pokusíme najít hřebíček a vyndat ho. Pokud vám to ale nejde, tak se netrapte. Ponorný mixér ho nejspíš i tak rozemele a spíš nakonecještě přidá na chuti.
3) Ponorným mixérem rozmixujeme uvařené hrušky do přesnídávky. Poté dáme strannou vychladnout.
4) Ze 4 vajec oddělíme žloutky od bílků a následně 4 žloutky vyšleháme se 100 g cukru do pěny.
5) Za neustálého míchání přiléváme postupně 100 ml oleje a mícháme dokud se nám směs nespojí.
6) 100 g kukuřičné mouky smícháme se 140 g bezlepkové směsi Jizerka, 2mi odměrkami vanilkového proteinu, 60 g lněné mouky, špetkou soli a 1 balením kypřícího prášku. Důkladně vše promícháme.
6) Ke žloutkové pěně přidáme vychladlou hruškovou směs a mícháme dokud se nám vše nespojí.
7) Postupně po částech za neustálého míchání přisypáváme smíchané sypké ingredience spolu s hrstí rozinek a vlašských ořechů.
5) Troubu si mezitím předehřejeme na 160 °C.
6) Ze 4 bílku, za pomoci kapky citrónové šťávy, vyšleháme tuhý sníh.
7) Tuhý sníh překládáním vmícháme do těsta.
8) Formu na bábovky vymažeme a vysypeme bezlepkovou moukou. Těsto vlijeme do formy a vložíme do trouby (pokud máte silikonovou, položte ji nejdříve na plech pro lepší manipulaci) a pečeme cca 1 hodinu a 20 minut.
Dobrou Chuť!
Tipy Triky:
Pokud nemáte proteinový prášek s vanilkovou příchutí tak ho můžete nahradit dalšími cca 100 g cukru a vanilkovým aroma. Vanilkový prášek má ale výhodu že je sladší - sladidly slazený - a dodá jak vanilkové aroma, tak dodatečnou výživovou hodnotu.
Pečení je opravdu potřeba dlouhé na malou teplotu, jelikož je těsto velmi "vlhké". Výsledek za to ale pak stojí.
Komentáře
Okomentovat