Ingredience:
16 středních švestek
40 g mandlové moučky (+ na vysypání formy)
Máslo na vymazání formy
4 vejce
250 ml mléka
50 g Hnědého cukru (+2 pol. lžíce na švestky a trochu na posypání před pečením)
110 g Bezlepkové směsi Jizerka
Vanilkové aroma (případně 2 odměrky vanilkového proteinu)
Citrónová kůra
Trouba předehřátá na 180 °C, doba pečení cca 30 min.
Postup:
) cca 16 středních švestek vypeckujeme a nakrájíme dle libosti, nejlépe na půlky a následně na proužky. Několik jich můžeme nechat navrch na ozdobu ale spíš nebudou nakonec vidět, takže to není přímo třeba.
) Švestky posypeme dvěma lžícemi cukru a 1 lžičkou citrónové kůry a dáme strannou rozležet.
) Troubu předehřejeme na 180 °C.
) Formu na páj nebo quiche vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moučkou.
) V misce rozšleháme 4 vejce, přidáme 250 ml mléka, 50 g hnědého cukru, 110 g Bezlepkové směsi Jizerka, 40 g mandlové moučky, kapku vanilkového aroma (případně 2 odměrky vanilkového proteinového prášku) a nejlépe za pomoci ručního šlehače vyšleháme dokud nám nevznikne řidší jednolité těsto.
) Nakrájené švestky vyložíme na vymazanou a vysypanou formu. Formu přendáme na větší plech pro lepší manipulaci (forma je nakonec plná téměř po okraj). Zalijeme těstem, ozdobíme zbylými švestkami, posypeme cukrem a mandlovou moučkou a dáme péct na cca 30 min.
) Hotové Clafoutis necháme vychladnout nejméně 30 minu a můžeme servírovat.
Dobrou Chuť
Tipy Triky:
Kyselejší švestky jsou v tomto případě lepší. My měly opravdu kyselé a nakonec s cukrem vytvořili nádhernou balanci sladkého a kyselého.
Pokud by švestky byly sladší, tak určitě ubrat cukru, jak na pocukrování tak i do těsta.
Vanilkový protein není povinný, ale jelikož už v sobě vanilkové aroma má a vylepší takto alespoň trochu výživové hodnoty, tak ho velmi rádi míst vanilkového aroma používáme.
Jistě jste si všimli, že v těstě není žádná jedlá soda nebo kypřící prášek. Co jsem tak hledali tak toto je opravdu způsob jak se Clafoutis připravuje. Finální těsto má spíše připomínat anglický "pudink"
16 středních švestek
40 g mandlové moučky (+ na vysypání formy)
Máslo na vymazání formy
4 vejce
250 ml mléka
50 g Hnědého cukru (+2 pol. lžíce na švestky a trochu na posypání před pečením)
110 g Bezlepkové směsi Jizerka
Vanilkové aroma (případně 2 odměrky vanilkového proteinu)
Citrónová kůra
Trouba předehřátá na 180 °C, doba pečení cca 30 min.
Postup:
) cca 16 středních švestek vypeckujeme a nakrájíme dle libosti, nejlépe na půlky a následně na proužky. Několik jich můžeme nechat navrch na ozdobu ale spíš nebudou nakonec vidět, takže to není přímo třeba.
) Švestky posypeme dvěma lžícemi cukru a 1 lžičkou citrónové kůry a dáme strannou rozležet.
) Troubu předehřejeme na 180 °C.
) Formu na páj nebo quiche vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moučkou.
) V misce rozšleháme 4 vejce, přidáme 250 ml mléka, 50 g hnědého cukru, 110 g Bezlepkové směsi Jizerka, 40 g mandlové moučky, kapku vanilkového aroma (případně 2 odměrky vanilkového proteinového prášku) a nejlépe za pomoci ručního šlehače vyšleháme dokud nám nevznikne řidší jednolité těsto.
) Nakrájené švestky vyložíme na vymazanou a vysypanou formu. Formu přendáme na větší plech pro lepší manipulaci (forma je nakonec plná téměř po okraj). Zalijeme těstem, ozdobíme zbylými švestkami, posypeme cukrem a mandlovou moučkou a dáme péct na cca 30 min.
) Hotové Clafoutis necháme vychladnout nejméně 30 minu a můžeme servírovat.
Tipy Triky:
Kyselejší švestky jsou v tomto případě lepší. My měly opravdu kyselé a nakonec s cukrem vytvořili nádhernou balanci sladkého a kyselého.
Pokud by švestky byly sladší, tak určitě ubrat cukru, jak na pocukrování tak i do těsta.
Vanilkový protein není povinný, ale jelikož už v sobě vanilkové aroma má a vylepší takto alespoň trochu výživové hodnoty, tak ho velmi rádi míst vanilkového aroma používáme.
Jistě jste si všimli, že v těstě není žádná jedlá soda nebo kypřící prášek. Co jsem tak hledali tak toto je opravdu způsob jak se Clafoutis připravuje. Finální těsto má spíše připomínat anglický "pudink"
Komentáře
Okomentovat