Bezlepkové Švestkové Clafoutis


Francouzský sladký dezert v bezlepkovém provedení

Ingredience:
16 středních švestek
40 g mandlové moučky (+ na vysypání formy)
Máslo na vymazání formy
4 vejce
250 ml mléka
50 g Hnědého cukru (+2 pol. lžíce na švestky a trochu na posypání před pečením)
110 g Bezlepkové směsi Jizerka
Vanilkové aroma (případně 2 odměrky vanilkového proteinu)
Citrónová kůra

Trouba předehřátá na 180 °C, doba pečení cca 30 min.

Postup:
) cca 16 středních švestek vypeckujeme a nakrájíme dle libosti, nejlépe na půlky a následně na proužky. Několik jich můžeme nechat navrch na ozdobu ale spíš nebudou nakonec vidět, takže to není přímo třeba.

) Švestky posypeme dvěma lžícemi cukru a 1 lžičkou citrónové kůry a dáme strannou rozležet.

) Troubu předehřejeme na 180 °C.

) Formu na páj nebo quiche vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moučkou.

) V misce rozšleháme 4 vejce, přidáme 250 ml mléka, 50 g hnědého cukru, 110 g Bezlepkové směsi Jizerka, 40 g mandlové moučky, kapku vanilkového aroma (případně 2 odměrky vanilkového proteinového prášku) a nejlépe za pomoci ručního šlehače vyšleháme dokud nám nevznikne řidší jednolité těsto.

) Nakrájené švestky vyložíme na vymazanou a vysypanou formu. Formu přendáme na větší plech pro lepší manipulaci (forma je nakonec plná téměř po okraj). Zalijeme těstem, ozdobíme zbylými švestkami, posypeme cukrem a mandlovou moučkou a dáme péct na cca 30 min.

) Hotové Clafoutis necháme vychladnout nejméně 30 minu a můžeme servírovat.

Dobrou Chuť

Tipy Triky:
Kyselejší švestky jsou v tomto případě lepší. My měly opravdu kyselé a nakonec s cukrem vytvořili nádhernou balanci sladkého a kyselého.
Pokud by švestky byly sladší, tak určitě ubrat cukru, jak na pocukrování tak i do těsta.
Vanilkový protein není povinný, ale jelikož už v sobě vanilkové aroma má a vylepší takto alespoň trochu výživové hodnoty, tak ho velmi rádi míst vanilkového aroma používáme.
Jistě jste si všimli, že v těstě není žádná jedlá soda nebo kypřící prášek. Co jsem tak hledali tak toto je opravdu způsob jak se Clafoutis připravuje. Finální těsto má spíše připomínat anglický "pudink"

Komentáře