Populární pečivo typického tvaru v bezlepkové variantě.
Ingredience:
2-4 vejce (M)
450 g řeckého jogurtu
50 g lněné mouky (ze zlatého či tmavého semínka)
40 g psylia
350 g bezlepkové směsi Jizerka
1 lžička jedlé sody
1 čajová lžička kypřícího prášku
1 čajová lžička soli
1-2 polévkové lžíce sody (do lázně na vaření)
1 vejce na potření (s kapkou mléka)
Trouba předehřátá na 180 °C, doba pečení cca 1 hod.
Postup:
1) 2 vejce rozšleháme v misce. Přidáme 450 g řeckého jogurtu.
2) 50 g lněné mouky, 40 g psylia a 350 g bezlepkové směsi Jizerka smícháme s 1 lžičkou jedlé sody, 1 lžičkou kypřícího prášku a 1 lžičku soli.
3) Suché ingredience přidáme do vlhkých a vypracujeme jednolité těsto.
4) Ve velkém kastrolu dáme vařit vodu. Jakmile se nám voda vaří, přidáme 1-2 polévkové lžíce sody a strannou si připravíme nejlépe mřížku či talíř vyložený utěrkou, aby nám vysála přebytečnou vodu.
5) Těsto vyklopíme na vál a vytvarujeme do šišky, kterou posléze rozdělíme na jednotlivé díly na bagely. Toto množství stačí na 6 větších bagelů.
6) Z jednotlivých dílu tvarujeme Bagely. nejlépe vytvarujeme kouli, tu zploštíme a pomoučenými prsty vytvoříme uprostřed oválu díru, kterou postupně zvětšujeme dokud nám nevznikne tradiční tvar Bagelu.
7) Troubu si předehřejeme na 180 °C.
8) Jednotlivé bagely vkládáme do vroucí vody se sodou a vaříme dokud nám nevyplavou na hladinu.
9) Bagely vyndáme z vařící vody nejlépe za pomoci děrované špachtle a položíme je na mřížku aby okapala přebytečná voda.
10) Bagely pomažeme vejcem rozšlehaným s trochou mouky a posypeme námi zvoleným zdobením. My tentokrát zvolili sezamová semínka. Ideální je i mák a kamenná sůl.
11) Bagely pečeme cca 1 hodinu v předehřáté dozlatova.
12) Necháme vychladnout nejlépe na mřížce a můžeme servírovat na slano či na sladko.
Dobrou Chuť!
Tipy Triky:
První verzi, kterou jsme zkoušeli, tak jsme zkazili. Důvodem bylo příliš krátké pečení na příliš vysokou teplotu.
Lněnou mouku si doma můžete jednoduše vyrobit sami. Stačí k tomu mlýnek na kávu (s čepely) a obyčejné celé lněné semínko. O hrubosti si rozhodnete sami dle trvání mletí.
2-4 vejce (M)
450 g řeckého jogurtu
50 g lněné mouky (ze zlatého či tmavého semínka)
40 g psylia
350 g bezlepkové směsi Jizerka
1 lžička jedlé sody
1 čajová lžička kypřícího prášku
1 čajová lžička soli
1-2 polévkové lžíce sody (do lázně na vaření)
1 vejce na potření (s kapkou mléka)
Trouba předehřátá na 180 °C, doba pečení cca 1 hod.
Postup:
1) 2 vejce rozšleháme v misce. Přidáme 450 g řeckého jogurtu.
2) 50 g lněné mouky, 40 g psylia a 350 g bezlepkové směsi Jizerka smícháme s 1 lžičkou jedlé sody, 1 lžičkou kypřícího prášku a 1 lžičku soli.
3) Suché ingredience přidáme do vlhkých a vypracujeme jednolité těsto.
4) Ve velkém kastrolu dáme vařit vodu. Jakmile se nám voda vaří, přidáme 1-2 polévkové lžíce sody a strannou si připravíme nejlépe mřížku či talíř vyložený utěrkou, aby nám vysála přebytečnou vodu.
6) Z jednotlivých dílu tvarujeme Bagely. nejlépe vytvarujeme kouli, tu zploštíme a pomoučenými prsty vytvoříme uprostřed oválu díru, kterou postupně zvětšujeme dokud nám nevznikne tradiční tvar Bagelu.
7) Troubu si předehřejeme na 180 °C.
8) Jednotlivé bagely vkládáme do vroucí vody se sodou a vaříme dokud nám nevyplavou na hladinu.
9) Bagely vyndáme z vařící vody nejlépe za pomoci děrované špachtle a položíme je na mřížku aby okapala přebytečná voda.
10) Bagely pomažeme vejcem rozšlehaným s trochou mouky a posypeme námi zvoleným zdobením. My tentokrát zvolili sezamová semínka. Ideální je i mák a kamenná sůl.
11) Bagely pečeme cca 1 hodinu v předehřáté dozlatova.
12) Necháme vychladnout nejlépe na mřížce a můžeme servírovat na slano či na sladko.
Dobrou Chuť!
Tipy Triky:
První verzi, kterou jsme zkoušeli, tak jsme zkazili. Důvodem bylo příliš krátké pečení na příliš vysokou teplotu.
Lněnou mouku si doma můžete jednoduše vyrobit sami. Stačí k tomu mlýnek na kávu (s čepely) a obyčejné celé lněné semínko. O hrubosti si rozhodnete sami dle trvání mletí.
Komentáře
Okomentovat