Bezlepkový Dort Champagne s Jahodami


Luxusní dort plný těch nejlepších ingrediencí v dokonalé harmonii

Ingredience:
Krém:
170 g jahod
500 g mascarpone

Korpus:
2 lžíce lněného mouky (rozemleté lněné semínko)
100 g  bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
100 g mandlové mouky
1 kypřící prášek
1 odměrka vanilkového proteinu
4 vejce
100 g cukru krystal
200 g másla

Želatina:
750 ml sektu
3 balení želatiny
1 lžíce cukru (dle sladkosti sektu)

Postup:
1) Troubu si předehřejeme na 180°C

2) 2 lžíce lněné mouky, 100 g bezlepkové mouky, 100 g mandlové mouky, 1 odměrku vanilkového proteinu a 1 kypřící prášek smícháme dohromady a dáme stranou.

3) Oddělíme žloutky ze 4 vajec od bílků a  žloutky vyšleháme se 100 g cukru krystal do pěny. Přidáme 200 g vychladlého rozpuštěného másla.

4) Za stálého míchání postupně přisypáváme směs suchých ingrediencí dokud nám nevznikne jednolité těsto.

5) 4 bílky vyšleháme se lžicí citrónové šťávy do tuhého sněhu.

6) Část sněhu (1/3) vmícháme do těsta. Poté přidáme zbytek sněhu a překládáním smícháme dokud se nám směs nespojí.

7) Do vymazané a bzl. moukou vysypané formy vlijeme těsto a pečeme cca 30-40 minut dozlatova.

8) Za pomoci špejle ozkoušíme zda-li je dort hotový. Necháme vychladnout, zarovnáme (seřízneme vrchní část).

9) Během pečení si připravíme krém a to ze 170 g očištěných jahod, které nakrájíme na menší kousky a rozvaříme s cca 2mi lžícemi sektu. Ponorným mixérem rozmixujeme a necháme zchladnout (v lednici). Smícháme s 500 g mascarpone a vychladíme v lednici.

10) Na vychladlý korpus naneseme krém z jahod a mascarpone.

11) Očištěné jahody rozložíme dle vlastní představy (např. půlené).

12) Okraje dortové formy obalíme potravinářskou fólií a dort vložíme zpět do formy.

13) Připravíme si želatinu dle návodu, ale místo vody použijeme sekt.

14) Lehce zchladlé želé přelijeme přes dort (jahody) a vytvoříme tak vysokou vrstvu.

15) Umístíme do lednice a necháme ztuhnout.

16) Před podáváním můžeme lehce posypat čokoládovými hoblinkami.

Dobrou chuť!

Tipy Triky:
Sekt je lepší použít sladší, suché jsou často příliš kyselé a tento dort v sobě nemá dost cukru, aby kyselost vybalancoval.
Mandlovou mouku si můžete udělat doma sami, jen to stojí trochu úsilí a chce to dobré nástroje. My použili ponorný mixer se speciálním nástavcem na sekání a posléze ještě rozsekané mandle namleli v mlýnku na kávu (s noži, ne s kameny). Tak jsme získali nejlepší moučku.
Vanilkový protein není tak důležitý, ale obsahuje sladilo a vanilkové aroma, které dort ještě osladí, zlepší a současně alespoň trochu vylepší výživové hodnoty. Případně by se dort bez něj obešel, jen místo něj přidáme lžičku vanilkového aroma.
Pokud chcete svěžejší krém, tak 250 g mascarpone nahraďte tvarohem (tučným, polotučným). To krém odlehčí. 

Komentáře