Bezlepková Mandlová Očka - Vánoční cukroví


Křehké Vánoční cukroví nádherně vonící po mandlích a kadamonu. Ideální také jako čajové sušenky.

Ingredience:
(cca 16 kousků)
100 g mletých mandlí (mouky)
4-5 lžíce bl. mouky
1 odměrka vanilkového proteinu
1 lžička prášku do pečiva
40 g másla
1 lžíce medu
špetka skořice
špetka kardamonu
1 vejce

Postup:
1) 100 g mletých mandlí opražíme zlehka na pánvi, abychom uvolnili aroma. Dáme strannou vychladnout.

2) Mezitím si smícháme 4-5 lžic bezlepkové mouky, 1 odměrku vanilkového proteinu s 1 lžičkou prášku do pečiva.

3) Přidáme vychladlé mandle a důkladně promícháme.
4) 40 g másla rozpustíme společně s 1 lžící medu. Přidáme špetku skořice a špetku kardamonu.
5) Rozpuštěné máslo a 1 vejce přidáme do sypké směsi a vytvoříme jednolité těsto.

6) Necháme cca 10 minut odpočinout v lednici, aby se nám z něj lépe vypracovaly jednotlivé kousky

7) Těsto vyválíme do nudle široké jako palec a nakrájíme na stejně velké kousky široká také jako náš palec.
8) Jednotlivé kousky vyválíme do kuliček které umísťujeme na pečícím papírem vyložený plech do kterých uděláme (např. vařečkou) důlky.
9) Pečeme v troubě předehřáté na 180°C cca 10-15 minut dozlatova.

10) Ihned po vyndání z trouby ještě horké zdobíme marmeládou a necháme vychladnout.

Dobrou Chuť!

Tipy Triky:
Pokud je těsto příliš řídké, přidejte mouku. Zkoušeli jsme dvě várky a, i když jsme dodrželi všechny váhy, těsto bylo řidší a následně si očka nezachovali důlek pro marmeládu.
Pokud chcete ještě umocnit mandlovou chuť, tak přidejte kapku mandlového aroma.
Toto cukroví lze upéct také jako čajové sušenky. Mají výbornou chuť, která nám připomíná lepkové čajové sušenky z dětství, ale výživově jsou výrazně hodnotnější než "tradiční".
My místo marmelády použili zavařené brusinky. Alternativně by šlo použít sušené, přes noc namočené a následně rozmixované. To jsme ale nezkoušeli, berte to tedy pouze jako inspiraci.

Komentáře