Dýňová Polévka - Bezlepková


Sezónní bezlepková polévka která zahřeje v chladných podzimních dnech.

Ingredience:
7-8 porcí
1,5 -2 litry vývaru (kuřecí, zeleninový)
800 g dýně
1 větší cibule
250 ml smetany ke šlehání
Špetka chilli
Špetka tymiánu
Špetka koriandru
Na špičku nože nového koření

Postup:
1) Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni nakrájenou na čtvrtky umístíme slupkou na plech a opečeme cca 20 minut až 1 hodinu dle velikosti dýně (čím větší tím déle pečeme) dokud nám nezačne zlátnout na špičkách.
2) Dýni necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. pokud si proces chceme ulehčit, tak půlku dávky nakrájíme na kostičky a druhou půlku rozmixujeme v robotu na pyré. 

3) 1 větší cibuli nakrájíme na jemno a v dostatečně velké nádobě (min 4 l) osmahneme na oleji dozlatova.
4) přidáme dýní a krátce osmahneme spolu s cibulí. Přidáme pepř a špetku chilli.
5) Zalijeme cca 1,5-2 litry vývaru, přidáme zbytek dýně/pyré a vaříme dokud kostičky dýně nezměknou.
6) Ponorným mixérem případně v robotu rozmixujeme na jemno. Ochutíme solí, tymiánem, špetkou koriandru a špetkou nového koření. Zjemníme 250 ml smetany ke šlehání a servírujeme zdobené kysanou smetanou a tykvovými semínky.

Dobrou chuť!

Tipy Triky:
Varianta bez laktózy:
místo smetany pro zjemnění můžeme použít kokosové mléko, případné jinou alternativu, která by chuti mohla ještě přidat, případně můžeme úplně vynechat. Kysaná smetana také není povinná, je to spíše jen takový rustikální doplněk.
S chilli opravdu opatrně, to samé s novým kořením i koriandrem. 
Pokud Vám zbylo maso z vývaru (pokud jste nepoužili bujón) tak ho můžete přidat do polévky a s kouskem bezlepkového pečivá tak máte plnohodnotné jídlo.

Komentáře