Nevšední pojetí bezlepkových cookies s kombinací dýně a podmanivého podzimního koření.
Ingredience:
1 Hokkaidó dýně (cca 500 g čisté váhy)
270 g bzl. ovesných vloček
150 g bezlepkové mouky (Jizerka, Schär)
200 g kokosového tuku
2 lžíce medu
2 odměrky proteinového prášku - Vanilka
2 vejce
4 lžičky mleté skořice
3 lžičky mletého zázvoru
5 hřebíčků
1/3 lžičky muškátového oříšku
na špičku nože nového koření
špetka Kardamonu (nepovinné)
2 lžičky kypřícího prášku
1 1/2 lžičky jedlé sody
Postup:
1) Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni Hokkaidó nakrájíme na čtvrtky, pomažeme lehce olejem a slupkou položíme na dno pekáče. Dýni pečeme dokud nám nezačnou špičky tmavnout
2) Předpečenou vychladlou dýni zbavíme kůže a nakrájíme na kostky.
3) 270 g ovesných vloček rozsekáme v robotu na moučku (na jemno). Přidáme 4 lžičky skořice, 3 lžičky zázvoru, 5 rozdrcených hřebíčků, 1/3 lžičky muškátového oříšku, na špičku nože nového koření, špetku kardamonu (nepovinné) a promícháme.
4) Do sypké směsi přisypeme 150 g bezlepkové mouky, 2 lžičky kypřícího prášku a 1 1/2 lžičky jedlé sody. Promícháme.
5) 200 g kokosového tuku rozpustíme do tekutého stavu.
6) Do sypké směsi přidáme cca 500 g na kostky nakrájené dýně, rozpuštěný tuk a 2 lžíce tekutého medu a v robotu rozmixujeme dokud se nám nezačne vytvářet těsto na cookies. Nemělo by být příliš řídké, spíše tužší. Pokud je příliš řídké, přidáme bzl. mouku.
7) Troubu opět předehřejeme na 200 °C a plech si vyložíme pečícím papírem.
8) Nejlépe za pomoci naběračky na zmrzlinu formujeme na plech bochánky. Poté za pomoci párátka či špejle táhnutím ke středu bochánku vytváříme drážky, aby hotové cookies posléze vypadaly jako dýně.
9) Pečeme cca 15-20 minut - dozlatova. Po upečení vyndáme na mřížku k vychladnutí.
Dobrou Chuť!
Tipy Triky:
Koření můžeme přidat rovnou do rozpuštěného kokosového tuku před přidáním do sypké směsi. Aromata by se v něm měli lépe rozvinout.
Hotové dýně můžeme ještě ozdobit proužky čokolády a zelenými lístky z fondánu. To se nám ale nepovedlo už uskutečnit jelikož se stihli sníst dřív než jsme se k tomu dostali.
Pokud máte radši sladší tak není problém si cukr přidat. Pokud ale používáte proteinový prášek, tak opatrně, ten sám o sobě již chutná sladce.
1 Hokkaidó dýně (cca 500 g čisté váhy)
270 g bzl. ovesných vloček
150 g bezlepkové mouky (Jizerka, Schär)
200 g kokosového tuku
2 lžíce medu
2 odměrky proteinového prášku - Vanilka
2 vejce
4 lžičky mleté skořice
3 lžičky mletého zázvoru
5 hřebíčků
1/3 lžičky muškátového oříšku
na špičku nože nového koření
špetka Kardamonu (nepovinné)
2 lžičky kypřícího prášku
1 1/2 lžičky jedlé sody
Postup:
1) Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni Hokkaidó nakrájíme na čtvrtky, pomažeme lehce olejem a slupkou položíme na dno pekáče. Dýni pečeme dokud nám nezačnou špičky tmavnout
2) Předpečenou vychladlou dýni zbavíme kůže a nakrájíme na kostky.
3) 270 g ovesných vloček rozsekáme v robotu na moučku (na jemno). Přidáme 4 lžičky skořice, 3 lžičky zázvoru, 5 rozdrcených hřebíčků, 1/3 lžičky muškátového oříšku, na špičku nože nového koření, špetku kardamonu (nepovinné) a promícháme.
4) Do sypké směsi přisypeme 150 g bezlepkové mouky, 2 lžičky kypřícího prášku a 1 1/2 lžičky jedlé sody. Promícháme.
5) 200 g kokosového tuku rozpustíme do tekutého stavu.
6) Do sypké směsi přidáme cca 500 g na kostky nakrájené dýně, rozpuštěný tuk a 2 lžíce tekutého medu a v robotu rozmixujeme dokud se nám nezačne vytvářet těsto na cookies. Nemělo by být příliš řídké, spíše tužší. Pokud je příliš řídké, přidáme bzl. mouku.
7) Troubu opět předehřejeme na 200 °C a plech si vyložíme pečícím papírem.
8) Nejlépe za pomoci naběračky na zmrzlinu formujeme na plech bochánky. Poté za pomoci párátka či špejle táhnutím ke středu bochánku vytváříme drážky, aby hotové cookies posléze vypadaly jako dýně.
9) Pečeme cca 15-20 minut - dozlatova. Po upečení vyndáme na mřížku k vychladnutí.
Dobrou Chuť!
Tipy Triky:
Koření můžeme přidat rovnou do rozpuštěného kokosového tuku před přidáním do sypké směsi. Aromata by se v něm měli lépe rozvinout.
Hotové dýně můžeme ještě ozdobit proužky čokolády a zelenými lístky z fondánu. To se nám ale nepovedlo už uskutečnit jelikož se stihli sníst dřív než jsme se k tomu dostali.
Pokud máte radši sladší tak není problém si cukr přidat. Pokud ale používáte proteinový prášek, tak opatrně, ten sám o sobě již chutná sladce.
Komentáře
Okomentovat