Mango Čoko-Chilli Dort


Nevšední  vrstvený dort kombinující oříškovo čokoládovou chuť s exotikou Manga a pikantností chilli.

Ingredience:
Korpus:
120 g bl. mouky Jizerky (zlaté)
100 g Lískových ořechů (mouka)
1 lžíce cukru
5 lžic kakaa
špetka soli
špetka chilli
80 ml vlažné vody
90 g másla

Pařížský krém:
250 ml šlehačky
100 g hořké čokolády

Mango Pěna:
550 g Mango Pyré (cca 4 manga)
250 ml šlehačka
Želatinový ztužovač na krémy
1 lžíce vanilkového cukru

Poleva:
100 g Mango pyré
Želatina, čirá, na polevy
4 lžíce vody
chilli

(dortová forma o velikosti 24 cm)

Postup:
Pařížský krém (Ganache):
1) den předem si připravíme pařížský krém.

2) Na vodní lázní rozpustíme 100 g hořké čokolády v 250 ml šlehačky, dokud se nám čokoláda se šlehačkou nespojí. Následně minutu povaříme na přímém ohni a dáme přes noc vychladit do lednice.

Korpus:
3) 100 g lískových oříšku rozsekáme na jemno až moučku. Na pánví lehce orestujeme, abychom uvolnili aroma oříšků.

4) 120 g bezlepkové mouky Jizerka smícháme s 1 lžíci cukru krystal, 5 lžícemi kakaa, špetkou soli a špetkou chilli. Přidáme 80 ml vlažné vody, promícháme a posléze přidáme 90 g změklého másla (při pokojové teplotě). Vypracuje jednolité těsto. Pokud se nám těsto zdá příliš "povolené" tak ho zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice vychladit na cca 10-20 min.
5) Dno dortové formy o průměru 24 cm vyložíme pečícím papírem, stěny vymažeme tukem a vysypeme moukou

6) Z těsta, mezi dvěma pláty potravinářské fólie, vyválíme kruh větší než forma na dort (dle toho jak chceme mít vysoké okraje). Dno propícháme vidličkou, aby se nám při pečení nezvedlo.
7) Troubu předehřejeme na 180 °C a korpus pečeme cca 30 minut. Posléze necháme vychladnout

8) Mezitím si z vychlazené, ve šlehačce rozpuštěné čokolády vyšleháme pařížský krém. Hotový krém naneseme na vychlazený korpus a nejlépe za pomoci paletového nože vyrovnáme.
9) Dáme do lednice vychladit

Mango Pěna:
10) Pokud máte štěstí a povedlo se nám sehnat Mango pýre, super. Pokud ne, tak si pyré musíme připravit sami. Mango zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky (nejlépe dle návodu na internetu), dáme do kastrólku, přidáme trochu vody a povaříme. Necháme vychladnout a následně za pomoci ponorného mixéru rozmixujeme na pyré. Můžeme ještě propasírovat přes síto, pokud nechceme v pyré mít vlákna. (Pokud jste koupili pyré, tak by to už nemělo být třeba)

11) 250 ml šlehačky vyšleháme téměř do tuha.

12) 100 g (na polevu) a cca 4 lžíce pyré si si dáme strannou. Do zbytku pyré (cca 550 g) překládáním zamícháme vyšlehanou šlehačku.

13) Dle návodu připravíme želatinu na pyré (necháme nabobtnat, zahřejeme a přidáme 4 lžíce pyré) a vmícháme do pyré se šlehačkou.

14) Strany dortové formy pomažeme olejem/máslem/kokosovým olejem a hotový Mango krém naneseme na pařížský krém a dáme do lednice vychladnout.
15) Mezitím si připravíme Mangové žele navrch. Za použití čirého dortového žele rozmíchaného v 100 g Magno pyré se 4mi lžícemi vody (případně víc dle preferencí na tloušťku želé) dle návodu.

16) Takto připravené želé nalijeme navrch krému a rovnoměrně rozprostřeme. Posypeme dle vlastní představy chilli práškem a dáme opět do lednice ztuhnout.

17) Celý dort necháme přes noc v lednici ztuhnout.

Dobrou Chuť!

Tipy Triky:
Jak vidíte tak v receptu je velmi málo přidaného cukru. Nejvíce je v čokoládě, ale jinak opravdu málo. Cukr samozřejmě můžete přidat třeba do korpusu, ale pěna jako taková, pokud je mango zralé, je sladká už dost, takže přislazovat opravdu není třeba.

Komentáře