Bezlepková Meruňková Buchta

Krásně nadýchaná letní buchta ve které vynikne chuť meruněk.

Ingredience:
350 g Jizerky
špetka soli
1 balení kypřícího prášku do pečiva
6 vajec (velikosti M)
150 g cukru krupice
250 ml oleje
špetka kardamonu
1 lžíce citrónové šťávy
(mléko pokud se vám těsto zdá příliš husté)
12 ks meruněk
3 lžíce psyllia

Poleva:
3 kelímky zakysané smetany (600 g při pokojové teplotě)
2 balení vanilkového pudinku
1 l mléka
1 balení želatiny na polevy (dvojnásobek pro silnější želé vrstvu)
350 ml vody (dvojnásobek pro silnější želé vrstvu)
150 ml meruňkové marmelády (dvojnásobek pro silnější želé vrstvu)

Plech o velikosti 40x27 cm.

Postup:
Korpus:
1) 3 lžíce psyllia si necháme v misce nabobtnat v přibližně 50 ml vody.

2) 12 meruněk rozkrojíme na půlky a zbavíme jader.

3) Troubu předehřejeme na 180°C, vymažeme a vysypeme plech Jizerkou.

4) 350 g Jizerky smícháme se špetkou soli, 1 balením kypřícího prášku a dáme stranou.

5) Z 6ti vajec oddělíme bílky od žloutků. A ze žloutků a 150 g cukr krupice vyšleháme v robotu (či šlehačem) pěnu.

6) Do žloutkové pěny zamícháme 250 ml oleje a přidáme špetku kardamonu.

7) Přidáme suché ingredience a nabobtnané psyllium, v robotu mícháme dokud nám nevznikne jednolité těsto.

8) Z 6ti bílků vyšleháme s 1 lžicí citrónové šťávy do tuhého sněhu. Sníh překládáním opatrně vmícháme do těsta.

9) Těsto vylijeme na plech, rovnoměrně rozprostřeme a rovnoměrně na něj vedle sebe rozmístíme půlky meruněk.
10) Pečeme přibližně 20-30 minut dozlatova. Ozkoušíme špejlí, na kterou by se nám nemělo nic lepit.

11) Upečenou buchtu vyndáme z trouby a necháme lehce vychladnout.

Poleva:
1) Dle návodu si připravím vanilkový pudink ze 2 balení a 500 ml mléka a necháme lehce vychladnout.
2) Do pudinku zašleháme 600 g zakysané smetany.
3) Na buchtu rovnoměrně naneseme zakysanou smetanu s pudinkem a uhladíme do rovna. Poté dáme chladit alespoň na 1 hodinu do lednice.

4) Jakmile je buchta s polevou vychlazená, tak si připravíme želatinovou polevu dle návodu z 350 ml vody a 150 ml meruňkové marmelády (hodnoty zdvojnásobíme, pokud chceme vrstvu želatiny vyšší.)

5) Želatinu naneseme na krém a dáme do lednice ztuhnout nejméně na 30 minut, nejlépe na hodinu.

6) Nakrájíme a můžeme podávat např. se šlehačkou.

Dobrou Chuť!

Tipy Triky:
Poznámku o zdvojnásobení hodnot na želatinu jsme zmínili, jelikož se nám osobně finální vrstva zdála velmi tenká a současně jí příliš ovlivňovala jakákoliv nerovnost na podloží krému, což by napravila větší vrstva želatiny.
Dávejte si také pozor, aby tuhnutí želatiny bylo na vodorovném povrchu, aby nebyla příliš k jedné straně.
Zakysanou smetanu jde vyměnit za tvaroh. Za nás by snad i efekt byl lepší, jelikož zakysaná smetana nijak chutí neobohatila, kdežto tvaroh by byl býval mohl nabídnout zajímavý kontrast chuti.

Komentáře