Bezlepkový Nepečený Jahodový Cheesecake


Letní nepečený osvěžující jahodový cheesecake plný báječné chuti.


Ingredience:
500 g plnotučného tvarohu
500 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
1 balení želatiny na ztužení krému
1 kg čerstvých jahod
200 ml vody
60 g bezlepkových ovesných vloček
100 g datlí
100 g oříšků (mandle, kešu, ...)
2 lžíce kokosového tuku

Postup:
1) 100 g datlí namočíme alespoň na půl hodiny do vlažné vody, aby nám nasáli vodu. Spodek kulaté dortové formy vyložíme pečícím papírem a boky obalíme potravinovou folií.

2) 1 kg jahod zbavíme stopek a opláchneme vodou. Cca 600 g si dáme stranou na později, na ozdobu vršku (350 g) a boků (250 g) (můžeme si je např. rozložit na talíř, tak jak je budeme chtít mít rozložené na cheesecaku). Jahody určené na vyložení boků nakrájíme na poloviny.

3) Zbylých 400 g jahod nakrájíme na poloviny a společně se 200 ml vody povaříme na mírné ohni přibližně 10 minut, dokud nám nezměknou. Poté je rozmixujeme pomocí tyčového mixéru, propasírujeme přes cedník a necháme vychladnout. Případně můžeme osladit pokud jsou příliš kyselé.

4) V robotu nasekáme 60 g bezlepkových vloček a 100 g oříšků, poté přidáme 2 lžíce kokosového tuku a 100 g namočených, scezených datlí. Sekáme v robotu, dokud se nám nevytvoří z hmoty "vlhká koule".

5) Kouli vyklopíme do papírem vyložené a potravinářskou fólií obalené dortové formy a vymačkáme z ní dno cheesecaku
6) Po obvodu formy vyskládáme připravené poloviny jahod, řezem směrem ven.
7) V robotu vyšleháme 500 g plnotučného tvarohu, 500 g mascarpone a 2 lžíce moučkového cukru na vysokou rychlost. Poté přidáme připravené jahodové pyré a mixujeme, dokud se nám vše nespojí.
8) Dle návodu na obalu si připravíme želatinu na ztužení krému.

9) Jakmile je želatina připravená ihned zašleháme do připraveného krému, který ihned poté přelijeme do formy a zarovnáme do hladka. Dáme na cca 15 minut chladnout do lednice.
10) Poté z lednice vyndáme a zdobíme připravenými jahodami. Ještě dáme do lednice ztuhnout alespoň na 3 hodiny, nejlépe přes noc.
11) Hotový cheesecake opatrně vyndáme z formy a můžeme podávat např. se šlehačkou.

Dobrou chuť!

Tipy a triky:
My jsme použili želatinu na ztužovaní krémů do Dr.Qetker a přesto, že je na 500 ml hmoty bylo to akorát, aby cheesecake držel pohromadě, ale nebyl úplně tuhý. Předtím než jsme dávali na vršek jahody jsme ho museli dát na chvíli do lednice, protože jinak měly jahody tendenci propadávat.

Komentáře