Bezlepkové Zázvorové Batátové Cookies


Netradiční recept na sladký zákusek či svačinku se sníženým Glykemickým Indexem a minimem přidaného cukru.

Ingredience:
500 g batátů
50 g mletých mandlí
150 g pohankové mouky
1 lžičky kypřícího prášku
1/2 lžičky jedlé sody
1 porce vanilkového proteinového prášku
2-4 lžíce cukru (medu)
špetka soli
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
100 g kandovaného zázvoru

Postup:
1) Batáty nakrájíme a uvaříme do měkka. Necháme vychladnout, sloupneme slupky a v robotu rozsekáme na kaši.

2) 50 g mletých mandlí, 150 g pohankové mouky, 1 lžičku kypřícího prášku, 1/2 lžícky jedle sody, 1 porcí vanilkového proteinového prášku, 2-4 lžíce cukru (medu) a špetku soli smícháme dohromady s 1 lžičkou skořice a špetkou muškátového oříšku (pro extra zázvorovou chuť můžeme přidat sušený zázvor).

3) Sypkou směs přidáme do batátové kaše a mícháme, dokud se nám vše důkladně nespojí.

4) Nakonec přidáme kandovaný zázvor a promícháme.

5) Troubu si předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečícím papírem.

6) Za pomoci naběračky na zmrzlinu, či lžíce, formujeme jednotlivé cookies na pečící papír.
7) Pečeme cca 15-25 minut dozlatova.

Dobrou Chuť!

Tipy Triky:
Batáty jsou sami o sobe sladké, proto v tomto receptu není třeba tolik cukru. Pokud nemáte domácí kandovaný zázvor, který je méně sladký, tak doporučujeme ubrat na cukru. My osobně nepoužili a zázvor vyrobili si domácí. Postup na výrobu kandovaného zázvoru je následující:
Zázvor zbavíme slupky (škrabkou) a nakrájíme na plátky přibližně 3 mm silné. Poté dáme vařit na 30 minut do hrnce zázvor a menší množství vody (zázvor vařením ztratí trochu ze své štiplavosti, ale chuť mu zůstane). Vodu slijeme a případně můžeme dále využít. Poté vaříme přibližně dalších 30 minut v menším množství vody (ale tak aby byl zázvor ponořen) společně s cukrem (stejné množství jako je zázvoru), dokud nám nezačne zázvor hnědnout a být částečně průhledný. Jakmile máme dovařeno, tak rozložíme kousky zázvoru na pečící papír a necháme uschnout.
Těsto se může zdát relativně řídké, avšak po přendání na pečící papír se neroztečou. Pokud by se zdálo být příliš řídké, tak přidejte pohankovou mouku, případně mandlovou moučku.

Komentáře