Bezlepkové Křehké jablečné řezy


Křehký, nutričně hodnotný moučník vhodný jako snídaně či svačina.

Ingredience:
Těsto:
100 g Bezlepkových ovesných vloček
50 g vlašských ořechů
350 g bezlepkové mouky (Jizerka)
150 g Soteinu
2 odměrky vanilkového proteinového prášku
1 balení kypřícího prášku
240 g másla
240 ml mléka

Náplň:
950 g jablek oloupaných a vypeckovaných, kyselejší jsou lepší
(něco přes kilo neoloupaných a vypeckovaných)
2 lžíce skořice
1/2 lžičky muškátového ořechu
kukuřičná mouka na posypání těsta
2 lžíce hnědého cukru

Poleva:
2 vanilkové pudinky
2 lžíce medu
1l mléka (polotučné či odtučněné či mix)

Hlubší, středně velký plech.


Postup:
1) Troubu nastavíme na 180 °C a necháme předehřát.

2) 100 g ovesných vloček rozsekáme společně s 50 g vlašských ořechů nejlépe v robotu.

3) 350 g Jizerky smícháme se 150 g Soteinu (natural), 2mi odměrkami vanilkového proteinu (kvůli sladkosti a vanilkové příchuti), rozsekanými vločkami a vlašskými ořechy. Přidáme 1 balení kypřícího prášku a vše promícháme.

4) V sypké směsi uděláme důlek, vlijeme 240 ml mléka při pokojové teplotě a promícháme. Poté přidáme 240 g másla (může být rozpuštěné) a vypracujeme jednolité těsto.
4) Z těsta vyválíme plát dle velikosti o něco větší než plech.

5) Plech vymažeme a vysypeme. Těsto opatrně přeneseme a drobné nerovnosti ručně opravíme. Do těsta vidličkou vypícháme díry a dáme předpéct na cca 10 minut do trouby.
6) Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jadřinců a rozčtvrtíme (pokud nemáte vykrajovač jadřinců tak nejdříve rozčtvrtíme a poté jadérka vykrojte).

7) Čtvrtky jablek nakrájíme na plátky. Pokud chceme silnější, pro zachování šťavnatosti, tak nejlépe ručně nožem. Pokud chceme tenké, tak je nejjednodušší nějaký robot.

8) Do nakrájených jablek přidáme 2 lžíce skořice, 1/2 lžičky muškátového oříšku a 2 lžíce hnědého cukru a promícháme.

9) Jablečnou směs přendáme na předpečený korpus a v troubě pečeme dalších 20 minut, dokud není korpus dozlatova.
10) Před koncem pečení si připravíme polevu z pudinku. Dle návodu si z 2 pudinků a 1l mléka připravíme pudink. Použijeme ale méně cukru než je v návodu, nejlépe např. jen 2 lžíce medu.

11) Ještě horké těsto tak pudinkem polijeme a necháme vychladnout.

12) Skladujeme nejlépe v chladu.

Dobrou chuť!


Nutriční hodnotyCelkemNa 100 g
Bílkoviny26321.52
Sacharidy64352.62
Tuky26922.01
Vláknina473.85
Kcal6087498.12

Tipy Triky:
Pokud nemáte Sotein, či proteinový prášek, tak váhu můžete nahradit moukou (1 odměrka = 30 g). Proteinový prášek je ale dost sladký, takže těsto sám o sobě osladí bez toho aby přidal kalorie. To bude třeba kompenzovat buď cukrem (který nechceme) nebo nějakým sladidlem. Tak si ale ubere na nutričních hodnotách.
Sotein je dost specifická potravina. Není ale vůbec drahá a objednat si jí na internetu je v současné době to nejjednodušší co můžete udělat. Potravina má celkem specifickou chuť a tak je lepší jí míchat s více aromatickými potravinami. Jako součást v mouce v tomto podílu ale prakticky není cítit.


Komentáře