Mocaccino Dort

Lehký dezert inspirovaný raw kuchyní v nepečeném provedení.

Ingredience:
Korpus:
130 g datlí
100 g bl ovesných vloček
40 g mletých ořechů (např lískové)

Náplň:
(vše při pokojové teplotě)
1000 g tvarohu
180 g zakysané smetany
100 g másla
1-2 lžíce rozpustné kávy
1-2 lžíce kakaa
1 lžička skořice
1 lžička vanilkového aroma
Cukr moučka dle chuti (1 lžíce pro nás)
1 balení želatiny

Poleva:
200 g vysokoprocentní hořké čokolády
NEBO
1 lžíce kokosového tuku
1 lžíce kakaového másla
3 - 4 lžíce kakaa
1 lžička cukru (dle chuti)

Postup:
1) 130 g datlí namočíme do vlažné vody a necháme nejlépe hodinu nabobtnat. (přebytečnou vodu dáme stranou).

2) 100 g bezlepkových ovesných vloček rozsekáme v robotu na jemno. Přidáme 40 g mletých ořechu a nabobtnané datle. Mixujeme dokud se nám nezačne tvořit těsto. Pokud se nám směs nechce spojit, můžeme přidat trochu vody z datlí.
3) Dortovou formu o průměru cca 23 cm vymažeme tukem a strany vyložíme potravinářskou fólií. Vzniklé těsto vytlačíme do formy a vytvoříme tak dortové dno.
4) Do větší nádoby dáme 1000 g tvarohu, 180 g zakysané smetany, 100 g rozpuštěného másla, 1-2 lžíce rozpustné kávy, 1-2 lžíce kakaa, 1 lžičku skořice a 1 lžičku vanilkového aroma. Mícháme dokud nám nevznikne jednolitý krém.
5) Připravíme si želatinu dle návodu a přimícháme do mocca krému. Krém ihned přendáme do formy a uhladíme. Dáme chladit cca na 1-2 hodiny
6) Polevu si připravíme dle vlastních preferencí. My použili 1 lžíci kokosového tuku, 1 lžíci kakaového másla, a 3-4 lžíce kakaa holandského typu (opět cukr dle chuti, 1 lžička je na toto množství akorát), rozpuštěné na vodní lázni. Polevou jsme polili dort ještě ve formě, ale pro lepší efekt můžeme formu sundat a polít od středu do krajů a nechat polevu stéct.

Tipy Triky:
Tento recept je opravdu univerzální. Pokud chcete intenzivnější moca chuť můžete z-ix násobit množství kávy, kakaa a případně i skořice.
Tvaroh můžete také použit dle vlastních preferencí. Tučný bude o hodně chutnější, případně místo kysané smetany můžete použít mascarpone a tvarohy polotučné pro vyvážení.
Máslo můžete nahradit kokosovým tukem.
Polevu lze udělat i z čistě rozpuštěné čokolády. Cca 2 tabulky čokolády by měly stačit.
Korpus lze udělat alá cheesecake z piškotů, my ale chtěli něco výživnějšího.

Komentáře