Bezlepkový Mazanec

Tradiční velikonoční sladké pečivo v bezlepkovém provedení

Ingredience:
200 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
3 lžíce cukru (vanilkového)
1 větší hrst rozinek
rum
1/2 balení sušeného droždí
špetka soli
300 ml vlažné vody
2 lžíce psylia
30 g rozpuštěného másla
plátky mandlí na ozdobu
vejce na potření
koření: špetka muškátového květu, špetka anýz

Postup:
1) Větší hrst rozinek zalijeme rumem a necháme nasáknout (nejlépe přes noc).

2) 200 g Jizerky smícháme s 3 lžícemi cukru, muškátovým květem, anýzem, špetkou soli a 1/2 balením sušeného droždí.

3) 300 ml vlažné vody smícháme se 2 lžícemi psylia a za občasného míchání necháme nabobtnat (přibližně 10 minut).

4) Do suchých ingrediencí uděláme důlek, přilijeme vodu s psyliem, promícháme. Přidáme 30 g vychladlého rozpuštěného másla, nabobtnané rozinky a vypracujeme jednolité těsto.


5) Těsto přemístíme na plech vyložený pečícím papírem. Aby nám těsto vykynulo více do "výšky" tak jej můžeme umístit do dortové formy (18 cm průměr). Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout na cca 1 hodinu.
6) Vykynutý mazanec nakrojíme navrchu křížem, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
7) Troubu předehřejeme na 220 °C a na spodek umístíme plech. Na plech nalijeme hrnek vařící vody. Vykynutý mazanec přemístíme do trouby a pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 170 °C, vyndáme plech se zbylou vodou a pečeme ještě dalších 45 minut, případně dozlatova.

8) Vychladlý mazanec můžeme před podáváním poprášit moučkovým cukrem (dle chuti).
Dobrou chuť!

Tipy Triky:
koření je čistě na Vás. Mi si udělali variantu bez, jelikož nejsme tolik fanoušci tohoto koření, respektive těchto chutí a mazanec byl i přes to výborný
Uprostřed nám nakonec trochu spadl. Je možné, že to bylo příliš rychlým schlazením, jelikož jsme se ho nemohli dočkat. Ale spadnutí bylo opravdu jen minimální.
Sušené droždí máme trochu naddimenzované. Je myšlené spíš na 500g mouky než-li 200g. Nebojte se snížit množství na polovic. Ani jedním nic nezkazíte. 

Komentáře