Bezlepkový Mandlový Velikonoční Beránek


Křehká a chutná mandlová verze tradičního velikonočního beránka.


Ingredience:
250 g polohrubé kukuřičné mouky
100 g jemně umletých mandlí
4 vejce
150 g bílého jogurtu
150 g másla
130 g cukru (vanilkového)
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
1 lžíce rumu
špetka soli
rozinky (dle chuti)

Forma na beránka (keramická dvoudílná).

Postup:
1) Vymažeme a vysypeme si formu na beránka. Troubu předehřejeme na 175°C.

2) Oddělíme bílky od žloutků, z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.

3) 4 žloutky, 130 g cukru a 150 g másla vyšleháme do pěny. Stranou si smícháme suché suroviny: 250 g kukuřičné mouky, 100 g mletých mandlí, 1 lžičku jedlé sody, 2 lžičky kypřícího prášku.
4) Nyní postupně po částech střídavě vmícháváme do pěny 150 g bílého jogurtu, 1 lžíci rumu a suché suroviny. Vše se nám musí důkladně spojit. Nakonec přidáme rozinky dle chuti.
5) Poté opatrně překládáním vmícháme připravený sníh.
6) Přelijeme těsto do vymazaného beránka, přiklopíme a na plechu (může se stát, že nám trochu těsta vyteče, tak aby se nepřipeklo na troubě) dáme péct na 45 minut. Poté opatrně odklopíme vrchní část, zkontrolujeme pomocí špejle, zda je hotový a případně ještě pečeme dále dozlatova.
7) Hotového beránka necháme zcela vychladnout a opatrně vyklopíme. Před podáváním můžeme beránka případně poprášit moučkovým cukrem a uvázat mu mašli kolem krku.

Pěkné Velikonoce!

Tipy a triky:
Použili jsme velkou dvoudílnou keramickou formu na beránka. Samozřejmě můžete použít jakoukoliv formu máme k dispozici, akorát budete muset trochu upravit množství surovin.

Komentáře