Bezlepkový Krémový Pekanový Koláč

Báječný pekanový koláč s křehkým těstíčkem a medovou glazúrou.

Ingredience:
Těsto:
250 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
100 g másla (při pokojové teplotě)
30 g cukru moučka
50 ml mléka

Náplň:
300 g pekanových ořechů
250 g mascarpone
140 g řeckého jogurtu
30 g moučkového cukru
1 vejce
špetka soli
2 lžíce medu

Postup:
Těsto:
1) 250 g Jizerky smícháme s 30 g cukru v míse. Ve směsi uděláme důlek.

2) 100 g másla při pokojové teplotě nakrájíme na menší kousky. Máslo dáme do důlku ve směsi a za pomoci rukou vypracováváme, po částech přiléváme 50 ml mléka.
3) Těsto nevypracováváme úplně do hladka, měli by místy být ještě vidět malé kousky másla. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na přibližně 20 minut odpočinout.
Náplň:
4) 150 g pekanových ořechů (vybereme ty polámané a nehezké) rozsekáme v robotu na jemno. 150 g ořechů si dáme stranou, později na ozdobu.

5) 250 g mascarpone smícháme s 140 g řeckého jogurtu, 30 g moučkového cukru, 1 vejcem, špetkou soli a rozsekanými ořechy.

Kompletace:
6) Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme mezi dvěma pláty potravinářské fólie na velikost o něco větší než vaše forma na koláč (alespoň 2-3 cm větší, kvůli okrajům). Poté sundáme jednu fólii, přendáme do formy, vyrovnáme do krajů a přebytečné těsto okrájíme.
7) Těsto ve formě propícháme vidličkou (můžeme dát předpéct na 10 minut). Poté vlijeme náplň, vyložíme zbylými pekanovými ořechy a potřeme 2 lžícemi medem.
8) Pečeme přibližně 20 minut, dokud není koláč dozlatova.

9) Hotový koláč necháme vychladnout a můžeme servírovat třeba s kopečkem řeckého jogurtu (šlehačka je k tomuto tučnému koláči příliš tučná a těžká).
Dobrou Chuť!

Tipy Triky:
Pekanové ořechy můžeme nahradit vlašskými.
Řecký jogurt můžeme případně nahradit odtučněným tvarohem. Případně by mascarpone šlo nahradit tvarohem jako takovým a nechat řecký jogurt, pokud byste si chtěli udělat víc dietní.
Korpus/těsto můžete vypracovat ze směsi rozinek, datlí a ořechů či ovesných vloček, pro ještě více fit variantu (pokud hlídáte kalorie tak nezapomeňte, že ořechy jsou samy o sobě velmi tučné).

Komentáře