Tripple-čoko Moka Dortík


Luxusní čokoládový dortík složený z několika různých druhů a provedení čokolády


Ingredience:
Korpus:
2 vejce (střední)
2 lžíce cukr moučka
trocha citrónové šťávy
70 g Jizerky (zelené)
30 g kakaa holandského typu
1 lžička instantní kávy
4-5 lžic kokosového tuku (dle hustoty těsta)
kapka vanilkového aroma
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli

Čoko krém:
200 g hořké čokolády (vysokoprocentní)
400 ml šlehačky (alespoň 33% tuku)

Moka krém:
500 g mascarpone
100 ml smetany na šlehání
1/2 lžička kakaa holandského typu
1 lžička instantní kávy
2 lžičky cukru moučka

Poleva:
20-50 g bílé čokolády
20-50 g mléčné čokolády
20-50 g hořké čokolády
3 lžičky kokosového oleje

Postup:
Čoko Krém:
1) Na vodní lázni rozehřejeme 200 g hořké čokolády ve 400 ml smetany ke šlehání.

2) Jakmile je čokoláda rozpuštěna přendáme jí do kastrólku a ještě cca 1 minutu provaříme.

3) Dáme do lednice a necháme vychladnout nejlépe do druhého dne.

Korpus:
4) Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu o průměru 18 cm vymažeme tukem a vysypeme Jizerkou.

5) 2 vejce, dvě lžičky cukru moučka a trochu citrónové šťávy vyšleháme do pěny.
6) Jakmile je pěna vyšlehaná, přidáme 4-5 lžic rozpuštěného kokosového tuku a kapku vanilkového aroma a promícháme.

7) V další míse smícháme 70 g Jizerky, 30 g kakaa 1 lžičku instantní kávy, špetku soli a 1 lžičku kypřícího prášku a promícháme.
8) Za neustálého míchání pěny přidáváme suché ingredience a mícháme dokud se nám vše nespojí.
9) Těsto přendáme do dortové formy na pečení o průměru 18 cm a pečeme při 180°C cca 15 minut.
10) Hotový korpus vyndáme z trouby a necháme zchladnout.

Moka Krém:
11) 500 g Mascarpone smícháme s 100 ml šlehačky, 2 lžičkami cukru moučka, 1 lžičkou kakaa a 1 lžičku instantní kávy. Mícháme dokud se nám nespojí. Krém dáme vychladit.

Kompletace
11) Na hotový, vychlazený korpus vrstvíme jednotlivé vrstvy krému, nejlépe ve formě na pečení či pokud jí máte formě na zdobení. Stěny obalíme potravinářskou fólií, abychom dort posléze nepoškodili.

12) První máme tedy korpus, poté klademe čokoládový krém a nakonec moka krém.

13) Celé toto dokončíme tak, že si postupně na vodní lázni s 1 lžičkou kokosového tuku rozpustíme trochu tmavé čokolády a za pomocí lžičky jí opatrně dort poléváme, poté bílou čokoládu, opět poléváme a nakonec mléčnou čokoládu a poléváme tak aby nám vznikly "linky". Pokud je čok

14) Dort dáme ještě vychladit minimálně na 1h a můžeme servírovat. Krájíme nahřátým nožem, aby se nám čokoláda nepolámala.

Dobrou Chuť!

Tipy Triky:
Nám se těsto zdálo na začátku příliš hutné a případně by se dalo naředit trochou mléka. Je ale pak možné, že při pečení spadne. Šlo by také postup změnit a to sice tak, že pěnu zamícháme nakonec překládáním.
Pořadí krémů je na Vás, nám se nejvíce líbil tento efekt kombinace.
Korpus lze nahradit i více "raw" verzí, třeba nasekanými mandlemi s fíky či jinými ořechy.

Komentáře