Bezlepkový Mrkvový dort


Luxusní Mrkvový dort s lahodným tvarohovým krémem.

Ingredience:
Korpus:
6 středních vajec
200 g cukr krupice
kapka vanilkového aroma
1 citron (kůra i šťáva)
500 g jemně nastrouhané mrkve
150 g na jemno nasekaných vlašských ořechů
300 ml oleje (řepkový, slunečnicový)
200 g bezlepkové směsi Jizerka (Zelená)
20 g jedlé sody
1/2 lžičky soli

Krém:
50 g cukr moučka
150 g másla (při pokojové teplotě)
750 g tvarohu (při pokojové teplotě)
250 ml smetany ke šlehání
plátky mandlí na ozdobu
špetka skořice na ozdobu

Dortová forma 22-26 cm průměr

Postup:
1) 150 g nasekaných vlašských ořechů opražíme na pánvi (cca 2-5 minut) abychom uvolnili aroma. Necháme vychladnout.
2) 500 g očištěné mrkve nastrouháme na jemno (nejlépe v robotu). Zalijeme šťávou z 1/2 citrónu a promícháme.
3) Troubu si dáme předehřát na 170 °C.

4) 6 vajec vyšleháme s 200 g cukr krupice, kapkou vanilkového aroma a šťávou z půlky citrónu do pěny.
5) Do vyšlehané pěny postupně, za neustálého míchání přiléváme 300 ml oleje.

6) 200 g bl. směsi Jizerka (zelená) smícháme s 20 g jedlé sody, 150 g opražených vlašských ořechů, 1/2 lžičky soli a ostrouhanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného citrónu a postupně po částech za neustálého míchání přidáváme do pěny. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a mícháme dokud se nám vše nespojí.
7) Dno dortové formy o velikosti 22-26 cm vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme tukem a vysypeme Jizerkou.

8) Pečeme na 170 °C přibližně 50 minut (dle trouby). Otestujeme pomocí špejle, nemělo by se nám na ní nic lepit.

Krém:
9) 150 g másla při pokojové teplotě vyšleháme s 50 g cukr moučka. Přidáme 750 g tvarohu a mícháme dokud se nám směs nespojí.

10) 250 ml smetany ke šlehání si vyšleháme do tuha. Přidáme k tvarohu a překládáním opatrně vmícháváme dokud se nám směs nespojí.
11) Hotový dort seřízneme a rozřízneme. Opatrně sejmeme vrchní část. Namažeme krémem a přiložíme zpět vrchní část. Strany a vršek namažeme první tenkou vrstvou krému, abychom "uzamkly" všechny případné drobky. Nakonec naneseme zbytek krému v tloušťce dle preferencí.
12) Zdobíme mandlemi a skořicí pro efekt. Dáme vychladit nejlépe přes noc, minimálně však na 2 hodiny.
Dobrou Chuť!

Tipy Triky:
Na pečení buďte opatrní. My jsme teprv nedávno zjistili, že naše stupnice na troubu je posunutá o cca 20 °C, proto nám například pečení trvalo cca 1 h a 30 minut.
V původním receptu je toto množství na formu o velikosti 26 cm. To mi neměli a tak jsme improvizovali tou největší, kterou jsme měli, což byla 22 cm. Měli jsme sice obavy, že přeteče při pečení a tak jsme pod ní pro jistotu dali plech. Nic naštěstí nevyteklo, nic nespadlo a dort dopadl výborně. Vysoký, nespadl, jenom na vrchu praskl, ale ta část se stejně seřízne, takže je to jedno.

Komentáře

  1. Anonymní15:27

    Promiňte, prosím, dort vypadá krásně, ale ve které fázi se tedy má přidat do těsta ta nastrouhaná mrkev? Až nakonec, po moučné směsi? Někde zařádil šotek...

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní8:27

    Je to popsáno v bodu č. 6.
    Linda

    OdpovědětVymazat

Okomentovat