Luxusní Mrkvový dort s lahodným tvarohovým krémem.
Ingredience:
Korpus:
6 středních vajec
200 g cukr krupice
kapka vanilkového aroma
1 citron (kůra i šťáva)
1 citron (kůra i šťáva)
500 g jemně nastrouhané mrkve
150 g na jemno nasekaných vlašských ořechů
300 ml oleje (řepkový, slunečnicový)
200 g bezlepkové směsi Jizerka (Zelená)
20 g jedlé sody
1/2 lžičky soli
Krém:
50 g cukr moučka
150 g másla (při pokojové teplotě)
750 g tvarohu (při pokojové teplotě)
250 ml smetany ke šlehání
plátky mandlí na ozdobu
špetka skořice na ozdobu
Dortová forma 22-26 cm průměr
Postup:
1) 150 g nasekaných vlašských ořechů opražíme na pánvi (cca 2-5 minut) abychom uvolnili aroma. Necháme vychladnout.
2) 500 g očištěné mrkve nastrouháme na jemno (nejlépe v robotu). Zalijeme šťávou z 1/2 citrónu a promícháme.
3) Troubu si dáme předehřát na 170 °C.
4) 6 vajec vyšleháme s 200 g cukr krupice, kapkou vanilkového aroma a šťávou z půlky citrónu do pěny.
5) Do vyšlehané pěny postupně, za neustálého míchání přiléváme 300 ml oleje.
6) 200 g bl. směsi Jizerka (zelená) smícháme s 20 g jedlé sody, 150 g opražených vlašských ořechů, 1/2 lžičky soli a ostrouhanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného citrónu a postupně po částech za neustálého míchání přidáváme do pěny. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a mícháme dokud se nám vše nespojí.
7) Dno dortové formy o velikosti 22-26 cm vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme tukem a vysypeme Jizerkou.
8) Pečeme na 170 °C přibližně 50 minut (dle trouby). Otestujeme pomocí špejle, nemělo by se nám na ní nic lepit.
Krém:
9) 150 g másla při pokojové teplotě vyšleháme s 50 g cukr moučka. Přidáme 750 g tvarohu a mícháme dokud se nám směs nespojí.
10) 250 ml smetany ke šlehání si vyšleháme do tuha. Přidáme k tvarohu a překládáním opatrně vmícháváme dokud se nám směs nespojí.
11) Hotový dort seřízneme a rozřízneme. Opatrně sejmeme vrchní část. Namažeme krémem a přiložíme zpět vrchní část. Strany a vršek namažeme první tenkou vrstvou krému, abychom "uzamkly" všechny případné drobky. Nakonec naneseme zbytek krému v tloušťce dle preferencí.
12) Zdobíme mandlemi a skořicí pro efekt. Dáme vychladit nejlépe přes noc, minimálně však na 2 hodiny.
Dobrou Chuť!
Tipy Triky:
Na pečení buďte opatrní. My jsme teprv nedávno zjistili, že naše stupnice na troubu je posunutá o cca 20 °C, proto nám například pečení trvalo cca 1 h a 30 minut.
V původním receptu je toto množství na formu o velikosti 26 cm. To mi neměli a tak jsme improvizovali tou největší, kterou jsme měli, což byla 22 cm. Měli jsme sice obavy, že přeteče při pečení a tak jsme pod ní pro jistotu dali plech. Nic naštěstí nevyteklo, nic nespadlo a dort dopadl výborně. Vysoký, nespadl, jenom na vrchu praskl, ale ta část se stejně seřízne, takže je to jedno.
Promiňte, prosím, dort vypadá krásně, ale ve které fázi se tedy má přidat do těsta ta nastrouhaná mrkev? Až nakonec, po moučné směsi? Někde zařádil šotek...
OdpovědětVymazatJe to popsáno v bodu č. 6.
OdpovědětVymazatLinda