Bezlepkový Dýňový Cheesecake Pumpkin spice


Dýňová verze oblíbeného dezertu plná koření a podzimních chutí a vůní

Ingredience:
Krusta
240 g bezlepkových piškotů
70 g másla
2-3 lžíce kakaa

Náplň:
500 g Mascarpone
500 g Dýně (pyré např z Hokkaido)
200 g cukru (100 g + lžíce stévie)
1 lžíce pumpkin spice koření
4 vejce
4-5 lžíce Jizerky (zelené)
1/2 lžičky soli

Postup:
1) 240 g bezlepkových piškotů a 70 g másla mixujeme v robotovi dokud nám nezačne vznikat směs o struktury mokrého písku. Přidáme 2-3 lžíce kakaa a ještě promixujeme dokud se nám směs neobarví.
2) Dno dortové formy o průměru cca 23 cm vyložíme pečícím papírem a stěny vymažeme máslem.

3) Sypkou hmotu na korpus vysypeme do formy a za pomoci sklenice či podobného nástroje vytlačíme z hmoty dno a strany cheesecaku
4) Troubu předehřejme na 160 °C

5) 500 g mascarpone šleháme cca 1 minutu.

6) Přdáme 500 g dýňového pyré a opět šleháme 1 minutu.

7) Přidáme 200 g cukr krupice a 1 lžíci "pumpkin spice" směsi (recept najdete v Tipy Triky), opět šleháme 1 minutu. Párkrát bouchneme mísou o linku abychom se zbavili bublinek.

8) Přidáme 4 vejce, špetku soli a opět šleháme 1 minutu. Znovu párkrát bouchneme mísou o linku.

9) Nakonec přidáme 4-5 lžic Jizerky (dle konzistence, měla by být tekutější) a šleháme 1 minutu.
10) Tekutou náplň přelijeme do krusty a dáme péct na cca 1 hodinu při 160°C. Po hodině by prostředek cheesecaku měl být ještě rosolovitý.
11) Cheesecake necháme cca hodinu schladnout a následně necháme důkladně vychladit v lednici. Nejlépe přes noc 

12) Cheesecake můžeme nakonec ozdobit šlehačkou a posypat skořicí.

Dobrou Chuť!

Tipy Triky:
Pokud Vám cheesecake praskne tak nezoufejte, je to jen kosmetická vada, na chuti neubere.
Pokud někde seženete dýňové pyré, super, pokud ne tak jednoduše dýni uvařte či upečte, rozmixujte a pro extra jemnost prožeňte ještě přes síto.
„Pumpkin spice“ složení je relativně variabilní a záleží na chuti, avšak nám se osvědčila tato verze. 
2 lžičky skořice
½ lžičky sušeného zázvoru
3-4 hřebíčky (dle velikosti)
Na špičku nože nového koření
Na špičku nože muškátového oříšku
Na špičku nože kardamomu
Všechny ingredience vložíme do mlýnku na bylinky a rozemeleme na prach.
Na Celý cheesecake stačí cca 1 polévková lžíce, takže vám určitě něco zůstane. Důležité je ale to nepřehnat.

Komentáře