Kuřecí Tinga

Typicky Mexický pokrm plný aromat a chutí.

Ingredience:
8 Kuřecích stehenních řízků (cca 800 g)
2 střední cibule
2 stroužky česneku
oregano
Uzená paprika (koření)
Špetka Chilli (dle chuti)
1 l Kuřecího vývaru
1 lžíce soli
2 Papriky
1 plechovka rajčat (příp 3 střední rajčata)
špetka bazalky

Postup:
1) 2 střední červené papriky nakrájíme na čtvrtky a dáme na plech. 3 Rajčata rozkrojíme na půl a rozkrojenou stranou nahoru položíme na plech. Pečeme cca 30-40 minut na 180°C, dokud nám zelenina nezačne hnědnout. Mezitím si připravíme maso a vývar.
2) Do většího hrnce dáme 8 kuřecích stehenních řízků, 1 střední, na půl rozkrojenou cibuli, 2 oloupané stroužky česneku, lžíci oregana, cca 1l kuřecího vývaru a 1 lžíci soli.
3) Jakmile se začne vařit, snížíme na střední teplotu a vaříme 30 minut.

4) Vyjmeme cibuli a dáme strannou, vyjmeme kuřecí stehna a dáme strannou. Vývar přecedíme do další nádoby.

5) 1 Střední cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na tuku společně se špetkou soli dozlatova. Přidáme špetku chilli a lžíci uzené papriky a lehce osmahneme.

6) Zalijeme scezeným vývarem a zredukujeme, vaříc na vysokou teplotu, cca na polovinu.
7) Připravíme první část omáčky. A to tak, že předpečenou, zchladlou zeleninu ještě nakrájíme na menší kusy přendáme do mixéru. Přidáme změklou cibuli z kroku X). Přidáme rajčatový protlak zředěný 100 ml vody, špetku chilli a mixujeme dokud nám nevznikne omáčka.

8) Omáčku přidáme do vývaru a dle požadováné hustoty dále redukujeme.
9) Kuřecí maso natrháme na menší kousky a přidáme do redukované omáčky.

10) Ozdobit můžeme strouhaným sýrem a podávat s bezlepkovou Tortillou či v Tacos (pokud je omáčka hustší) se zeleninou.

Dobrou chuť!

Tipy Triky:
Vývar můžeme nahradit bujónem. Rajčatový protlak větším množstvím rajčat. Nejlepší jsou domácí. To samé platí o paprikách.
Kuřecí maso můžete použít i prsní nebo dokonce i krůtí.
Tento recept snad v originálním receptu neexistuje. Je to taková "mexická svíčková" kdy každý má svůj způsob, jak jí obohatit a uvařit.

Komentáře