Bezlepkový Halloweenský Čokoládový Pomerančový Dort

Luxusní čokoládovo-pomerančový dort vhodný ideální nejen na děsivou Halloweenskou párty.

Ingredience:
Korpus
525 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
550 g cukru
95 g kakaa holandského typu
3/4 lžičky soli
1.5 lžičky jedlé sody
kůra ze tří pomerančů
7 vajec
350 ml silné kávy
350 ml podmáslí
320 ml rostliného oleje

Krém
500 g změklého másla
5 lžic moučkového cukru
2 vanilkové pudinky
1 litr mléka
8 lžic čerstvě vymačkané štávy z pomerančů
Poleva
250 g vysokoprocentní hořké čokolády (70%+ obsah kakaa)

4 (či 2) stejné, kulaté dortové formy o průměru cca 23 cm

Postup:
Korpus:
1) Připravíme si 350 ml silné kávy.

2) Do mísy nasypeme 525 g Jizerky, 550 g cukru, 95 g kakaa, 3/4 lžičky soli, 2 lžičky jedlé sody a přistrouháme kůru ze tří důkladně umytých pomerančů. Vše důkladně metlou smícháme a dáme stranou.
3) Do mísy dáme 350 ml vychladlé kávy, 350 ml podmáslí, 325 ml oleje, 6 vajec a vše metlou smícháme.
4) Přidáme suché ingredience a mícháme metlou dokud se nám ingredience nespojí a nevznikne tak hladké těsto.

5) Přelijeme rovnoměrně do 4 kulatých dortových forem a pečeme přibližně 25 minut při 165 °C.
Krém/Náplň:
6) Zatím co se nám pečou korpusy můžeme začít připravovat krém. Připravíme si pudink dle návodu z 2 vanilkových pudinků, 1 litru mléka, 2 lžic cukru, 8 lžic čerstvě vymačkané pomerančové šťávy a oranžové potravinářské barvy (případně kombinace červená/žlutá, výsledná barva by měla být ostře oranžová).
7) Pudink ihned po uvaření přikryjeme potravinářskou folií (měla by pokrývat celou "hladinu"), aby nám nevznikl škraloup a necháme vychladnout.

8) Jakmile nám pudink vychladne, dáme šlehat 500 g másla (při pokojové teplotě!) a 3 lžíce moučkového cukru v robotu, dokud nám nevznikne pěna (přibližně 7 minut).

9) Poté po polovinách zašleháme připravený pudink, dokud nám nevznikne hladký krém.
10) Krém by měl mít stále ostře oranžovou barvu, pokud nemá přidáme ještě trochu oranžové potravinářské barvy a promícháme.
Sestavení:
11) Vychladlé korpusy opatrně vyklopíme z forem a pomocí struny (či ostrého dlouhého nože) srovnáme povrch do roviny. Pokud máme k dispozici o kousek menší formu, můžeme také pomocí dna, které položíme na korpus oříznou i strany a to tak, že nůž máme kolmo k podložce a forma nám slouží jako šablona.
12) První korpus si položíme na otočný podnos (případně jej můžeme upevnit na místě tím, že pod něj rozmažeme trochu krému) a naneseme na něj rovnoměrně přibližně 1 cm vrstvu krému. Opatrně na vrch položíme další korpus a postup opakujeme, dokud nepoložíme poslední korpus.
13) Nyní odstraníme případný krém, který nám vylez z jednotlivých vrstev a naneseme tenkou vrstvu krému po celém povrchu dortu, aby nám zafixovala drobky.
14) Dort dáme na půl hodiny do lednice ztuhnout.
15) Dort vyndáme z lednice a postupně naneseme zbývající krém rovnoměrně na povrch a strany dortu. Nanášíme ve vrstvách a zarovnáme pomocí rovného dlouhého nože (nejlépe paletového) a pomalého otáčení podnosu.

16) Dort dáme alespoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice.

17) Rozpustíme si 250 g hořké čokolády ne vodní lázni, sundáme z plotýnky a necháme přibližně 2 minuty chladnout (musí být stále tekutá, ale neměla by nám rozpustit krém na dortu).

18) Polevu nalijeme opatrně na vrch dortu, aby pokryla celý povrch a pak lehkým třesením dortu necháme polevu lehce přetéct přes okraj. Polevu dáme ztuhnout do lednice.
19) Jakmile nám poleva ztuhne, můžeme podávat např. se šlehačkou a ke kávě.

Dobrou chuť!

Tipy a triky:
Pokud nemáme k dispozici 4 stejné formy (ani my nemáme), připravíme a upečeme korpus ve 2 dávkách.
Pokud by se stalo, že by se nám poleva začala příliš dělit, lze jí na vodní lázni za stálého míchání trochu ohřát (případně přidat trochu moučkového cukru) a ona se opět spojí dohromady. Je to dáno tím, že jsme nechtěli mít přeslazený dort a snížili tak výrazně množství cukru v krému.
Pokud budeme chtít, můžeme ozdobit vršek dortu např. pomocí dýní vytvořených z fondánu obarveného na oranžovou, dort tak bude více tématický :) 

Komentáře