Luxusní čokoládovo-pomerančový dort vhodný ideální nejen na děsivou Halloweenskou párty.
Ingredience:
Korpus
525 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
550 g cukru
95 g kakaa holandského typu
3/4 lžičky soli
1.5 lžičky jedlé sody
kůra ze tří pomerančů
7 vajec
350 ml silné kávy
350 ml podmáslí
320 ml rostliného oleje
Krém
500 g změklého másla
5 lžic moučkového cukru
2 vanilkové pudinky
1 litr mléka
8 lžic čerstvě vymačkané štávy z pomerančů
Poleva
250 g vysokoprocentní hořké čokolády (70%+ obsah kakaa)
4 (či 2) stejné, kulaté dortové formy o průměru cca 23 cm
Postup:
Korpus:
1) Připravíme si 350 ml silné kávy.
2) Do mísy nasypeme 525 g Jizerky, 550 g cukru, 95 g kakaa, 3/4 lžičky soli, 2 lžičky jedlé sody a přistrouháme kůru ze tří důkladně umytých pomerančů. Vše důkladně metlou smícháme a dáme stranou.
3) Do mísy dáme 350 ml vychladlé kávy, 350 ml podmáslí, 325 ml oleje, 6 vajec a vše metlou smícháme.
4) Přidáme suché ingredience a mícháme metlou dokud se nám ingredience nespojí a nevznikne tak hladké těsto.
5) Přelijeme rovnoměrně do 4 kulatých dortových forem a pečeme přibližně 25 minut při 165 °C.
Krém/Náplň:
6) Zatím co se nám pečou korpusy můžeme začít připravovat krém. Připravíme si pudink dle návodu z 2 vanilkových pudinků, 1 litru mléka, 2 lžic cukru, 8 lžic čerstvě vymačkané pomerančové šťávy a oranžové potravinářské barvy (případně kombinace červená/žlutá, výsledná barva by měla být ostře oranžová).
9) Poté po polovinách zašleháme připravený pudink, dokud nám nevznikne hladký krém.
10) Krém by měl mít stále ostře oranžovou barvu, pokud nemá přidáme ještě trochu oranžové potravinářské barvy a promícháme.
Sestavení:
11) Vychladlé korpusy opatrně vyklopíme z forem a pomocí struny (či ostrého dlouhého nože) srovnáme povrch do roviny. Pokud máme k dispozici o kousek menší formu, můžeme také pomocí dna, které položíme na korpus oříznou i strany a to tak, že nůž máme kolmo k podložce a forma nám slouží jako šablona.
12) První korpus si položíme na otočný podnos (případně jej můžeme upevnit na místě tím, že pod něj rozmažeme trochu krému) a naneseme na něj rovnoměrně přibližně 1 cm vrstvu krému. Opatrně na vrch položíme další korpus a postup opakujeme, dokud nepoložíme poslední korpus.
13) Nyní odstraníme případný krém, který nám vylez z jednotlivých vrstev a naneseme tenkou vrstvu krému po celém povrchu dortu, aby nám zafixovala drobky.
14) Dort dáme na půl hodiny do lednice ztuhnout.
15) Dort vyndáme z lednice a postupně naneseme zbývající krém rovnoměrně na povrch a strany dortu. Nanášíme ve vrstvách a zarovnáme pomocí rovného dlouhého nože (nejlépe paletového) a pomalého otáčení podnosu.
16) Dort dáme alespoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice.
17) Rozpustíme si 250 g hořké čokolády ne vodní lázni, sundáme z plotýnky a necháme přibližně 2 minuty chladnout (musí být stále tekutá, ale neměla by nám rozpustit krém na dortu).
18) Polevu nalijeme opatrně na vrch dortu, aby pokryla celý povrch a pak lehkým třesením dortu necháme polevu lehce přetéct přes okraj. Polevu dáme ztuhnout do lednice.
19) Jakmile nám poleva ztuhne, můžeme podávat např. se šlehačkou a ke kávě.
Dobrou chuť!
Tipy a triky:
Pokud nemáme k dispozici 4 stejné formy (ani my nemáme), připravíme a upečeme korpus ve 2 dávkách.
Pokud by se stalo, že by se nám poleva začala příliš dělit, lze jí na vodní lázni za stálého míchání trochu ohřát (případně přidat trochu moučkového cukru) a ona se opět spojí dohromady. Je to dáno tím, že jsme nechtěli mít přeslazený dort a snížili tak výrazně množství cukru v krému.
Pokud budeme chtít, můžeme ozdobit vršek dortu např. pomocí dýní vytvořených z fondánu obarveného na oranžovou, dort tak bude více tématický :)
Korpus
525 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
550 g cukru
95 g kakaa holandského typu
3/4 lžičky soli
1.5 lžičky jedlé sody
kůra ze tří pomerančů
7 vajec
350 ml silné kávy
350 ml podmáslí
320 ml rostliného oleje
Krém
500 g změklého másla
5 lžic moučkového cukru
2 vanilkové pudinky
1 litr mléka
8 lžic čerstvě vymačkané štávy z pomerančů
Poleva
250 g vysokoprocentní hořké čokolády (70%+ obsah kakaa)
4 (či 2) stejné, kulaté dortové formy o průměru cca 23 cm
Postup:
Korpus:
1) Připravíme si 350 ml silné kávy.
2) Do mísy nasypeme 525 g Jizerky, 550 g cukru, 95 g kakaa, 3/4 lžičky soli, 2 lžičky jedlé sody a přistrouháme kůru ze tří důkladně umytých pomerančů. Vše důkladně metlou smícháme a dáme stranou.
3) Do mísy dáme 350 ml vychladlé kávy, 350 ml podmáslí, 325 ml oleje, 6 vajec a vše metlou smícháme.
4) Přidáme suché ingredience a mícháme metlou dokud se nám ingredience nespojí a nevznikne tak hladké těsto.
5) Přelijeme rovnoměrně do 4 kulatých dortových forem a pečeme přibližně 25 minut při 165 °C.
6) Zatím co se nám pečou korpusy můžeme začít připravovat krém. Připravíme si pudink dle návodu z 2 vanilkových pudinků, 1 litru mléka, 2 lžic cukru, 8 lžic čerstvě vymačkané pomerančové šťávy a oranžové potravinářské barvy (případně kombinace červená/žlutá, výsledná barva by měla být ostře oranžová).
7) Pudink ihned po uvaření přikryjeme potravinářskou folií (měla by pokrývat celou "hladinu"), aby nám nevznikl škraloup a necháme vychladnout.
8) Jakmile nám pudink vychladne, dáme šlehat 500 g másla (při pokojové teplotě!) a 3 lžíce moučkového cukru v robotu, dokud nám nevznikne pěna (přibližně 7 minut).
9) Poté po polovinách zašleháme připravený pudink, dokud nám nevznikne hladký krém.
10) Krém by měl mít stále ostře oranžovou barvu, pokud nemá přidáme ještě trochu oranžové potravinářské barvy a promícháme.
Sestavení:
11) Vychladlé korpusy opatrně vyklopíme z forem a pomocí struny (či ostrého dlouhého nože) srovnáme povrch do roviny. Pokud máme k dispozici o kousek menší formu, můžeme také pomocí dna, které položíme na korpus oříznou i strany a to tak, že nůž máme kolmo k podložce a forma nám slouží jako šablona.
12) První korpus si položíme na otočný podnos (případně jej můžeme upevnit na místě tím, že pod něj rozmažeme trochu krému) a naneseme na něj rovnoměrně přibližně 1 cm vrstvu krému. Opatrně na vrch položíme další korpus a postup opakujeme, dokud nepoložíme poslední korpus.
13) Nyní odstraníme případný krém, který nám vylez z jednotlivých vrstev a naneseme tenkou vrstvu krému po celém povrchu dortu, aby nám zafixovala drobky.
14) Dort dáme na půl hodiny do lednice ztuhnout.
15) Dort vyndáme z lednice a postupně naneseme zbývající krém rovnoměrně na povrch a strany dortu. Nanášíme ve vrstvách a zarovnáme pomocí rovného dlouhého nože (nejlépe paletového) a pomalého otáčení podnosu.
16) Dort dáme alespoň na dvě hodiny ztuhnout do lednice.
17) Rozpustíme si 250 g hořké čokolády ne vodní lázni, sundáme z plotýnky a necháme přibližně 2 minuty chladnout (musí být stále tekutá, ale neměla by nám rozpustit krém na dortu).
18) Polevu nalijeme opatrně na vrch dortu, aby pokryla celý povrch a pak lehkým třesením dortu necháme polevu lehce přetéct přes okraj. Polevu dáme ztuhnout do lednice.
19) Jakmile nám poleva ztuhne, můžeme podávat např. se šlehačkou a ke kávě.
Dobrou chuť!
Tipy a triky:
Pokud nemáme k dispozici 4 stejné formy (ani my nemáme), připravíme a upečeme korpus ve 2 dávkách.
Pokud by se stalo, že by se nám poleva začala příliš dělit, lze jí na vodní lázni za stálého míchání trochu ohřát (případně přidat trochu moučkového cukru) a ona se opět spojí dohromady. Je to dáno tím, že jsme nechtěli mít přeslazený dort a snížili tak výrazně množství cukru v krému.
Pokud budeme chtít, můžeme ozdobit vršek dortu např. pomocí dýní vytvořených z fondánu obarveného na oranžovou, dort tak bude více tématický :)
Komentáře
Okomentovat