Bezlepkový Čokoládový Mandlový Koláč

Na přípravu jednoduchý, ale přesto výtečný a vláčný mandlovo-čokoládový koláč bez použití mouky.


Ingredience:
5 vajec
100 g cukr krupice
200 g vysokoprocentní čokolády (70%+)
250 g mletých mandlí
200 g másla
špetka soli
1/2 lžičky vanilkového aroma
kůra z jednoho pomeranče / pomerančový likér

Postup:
1) Troubu předehřejeme na 170°C. Vymažeme a vysypeme kulatou dortovou formu o průměru 24 cm.

2) V robotu na jemno nasekáme 200 g hořké čokolády. Rozpustíme 200 g másla a dáme stranou.

1) Z 5 vajec oddělíme žloutky od bílků. 5 Žloutků společně se 100 g cukru krupice a 1/2 lžičkou vanilkového aroma vyšleháme v robotu či elektrickým šlehačem do pěny.
2) Z bílků s lžičkou citrónové šťávy (či špetkou soli) vyšleháme tuhý sníh.
3) Do žloutkové pěny postupně vmícháme překládáním opatrně 250 g mletých mandlí, 200 g nasekané hořké čokolády, 200 g rozpuštěného (vychladlého) másla a nakonec nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče či pomerančový likér dle chuti (cca 2-3 lžíce).
4) Po částech vmícháme opatrným překládáním do směsi sníh z bílků.

5) Přendáme do připravené dortové formy a pečeme přibližně 50 minut.

6) Hotový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat např. se šlehačkou a ovocem.
Dobrou chuť!

Popis:
Mandle by měli být opravdu jemně namleté, pokud si tedy koupíte už namleté mandle, můžete je ještě jednou nasekat v robotu, aby byli jemnější.
Máslo je v současné době drahé a v krizi, s Herou jsme tento recept nezkoušeli, ale mohla by to být dobrá náhrada. Pomerančový likér jsme použili Cointreau.

Komentáře