Bezlepkový Nepečený Pařížan


Tak trochu netradiční nepečené, ale moderní pojetí tradičního českého zákusku.

Ingredience:
Korpus
hrst rozinek
hrst datlí
100 g mandlí
50 g ovesných vloček
1 lžíce kokosového tuku

Náplň
500 ml šlehačky
200 g hořké čokolády (vysokoprocentní)

Poleva
100 g kokosového tuku
3 lžíce kakaa

Dortová forma o velikosti 18 cm.

Postup:
Korpus:
1) Hrst datlí a hrst rozinek zalijeme vlažnou vodou a necháme nabobtnat (alespoň hodinu).

2) 100 g mandlí a 50 g ovesných vloček rozsekáme v robotu na jemno.

3) Přidáme scezené datle a rozinky a 1 lžíci kokosového tuku a mixujeme dokud se nám nezačne vše spojovat.

4) Strany dortové formy vyložíme potravinářskou fólií, aby nám poté šel dort lépe vyndat z formy.

5) Dno formy vymažeme tukem a z vytvořeného těsta vymačkáme korpus. Můžeme ho "vytáhnout" i do stran.

Krém:
6) Ve vodní lázni pomalu rozpustíme 200 g hořké čokolády s 500 ml smetany ke šlehání.
7) Jakmile je čokoláda kompletně rozpuštěná sundáme z vodní lázně, přelijeme do rendlíku a přivedeme k varu. Vaříme cca 1 minutu.
8) Krém necháme zchladnout a dáme do lednice vychladit alespoň na 4 hodiny, nejlépe přes noc.
9) Zchladlý krém za pomoci ručního mixéru rozšleháme. Pro zpestření můžeme korpus pokapat rumem a až poté naplnit krémem.

Poleva:
10) Rozpustíme 100 g kokosového tuku aby byl tekutý, přidáme 3 lžíce kakaa a mícháme dokud se nám kakao nerozpustí a nespojí.

11) Polevou polijeme krém, můžeme ozdobit nakládanými třešněmi (my použili domácí naložené ve slivovici) a dáme do lednice zchladnout.

12) Před krájením je lepší nahřát nůž, aby lépe prošel polevou, ale jde se i "proškrábat" skrz polevu.

Dobrou Chuť!

Tipy triky:
Podle toho jakou čokoládu používáte, může se stát, že krém nebude poté dost tuhý, je lepší tedy použít více čokolády.
Kokosový tuk můžeme nahradit máslem.
Polevu jde udělat i z másla či sádla a kakaa, ale díky kokosovému tuku je jemnější a přímo se rozpouští na jazyku.

Žádné komentáře:

Okomentovat