Bezlepkové Dietní Míša řezy - Dort


Dietní verze oblíbeného českého dezertu.

Ingredience:
Korpus:
100 g datlí
100 g mandlí
50 g bezlepkových ovesných vloček
2 lžíce kakaa holandského typu
Náplň:
500 g odtučněného tvarohu (při pokojové teplotě)
250 g nízkotučné zakysané smetany (při pokojové teplotě)
1 lžička vanilkového aroma
2 lžíce stévie
1 balení želatiny v prášku
Poleva:
70 g kokosového tuku
20 g kakaa holandského typu
na špičku nože instantní kávy
tekuté sladidlo (dle chuti)
kapka vanilkového extraktu

Postup:
Korpus
1) 100 g datlí namočíme dopředu, nejlépe přes noc (nejméně však na 1 hodinu) do vody.

2) 100 g mandlí, 50 g bezlepkových vloček a 2 lžíce kakaa v kuchyňském robotu předsekáme, abychom neměli žádné velké kousky. Přidáme nabobtnalé datle a sekáme dokud se nám nezačne vytvářet jednolitá hmota.
3) Dno dortové formy o průměru cca 18 cm lehce vymažeme máslem. Stran formy obalíme kuchyňskou fólií.

4) Do formy vysypeme těsto a a vtlačíme rovnoměrně po celé dně formy.

Náplň:
5) 500 g odtučněného tvarohu smícháme se 250 g nízkotučné kysané smetany, 1 lžičky vanilkového aroma a 2 polévkovými lžícemi stévie. Pozor! Vše mějte při pokojové teplotě!

6) Připravíme si želatinu dle instrukcí na balení (nechat nabobtnat s vodou a po zahřátí se rozpustí).

7) Rozpuštěnou želatinu všleháme nejlépe ručním šlehačem do předpřipravené náplně, vlijeme do formy a dáme ztuhnout do lednice (na cca 30 min).
Poleva:
8) 70 g kokosového tuku - zahřátého do tekutého stavu, smícháme s 20 g kakaa, na špičku nože instantní kávy, trochou tekutého sladidla (např. stévie) a kapky vanilkového extraktu. Mícháme dokud se nám vše nespojí.

9) Vychlazený základ vyndáme z lednice a polijeme polevou, začínajíc na okrajích a končící uprostřed. Dáme vychladit (cca 10 minut by mělo stačit).

Dobrou chuť!

Tipy Triky:
Pokud budete mít polevu hodně vychlazenou, tak si před krájením určitě dobře nahřejte nůž, jinak se skrz polevu nedostanete, bez toho abyste rozmašírovali celý dort.
Pokud chcete dezertu dodat extra efekt, tak čokoládovou polevu lijte bez bočních stěn formu, stejným postupem začínajíc od okrajů a končíc uprostřed. Čokoláda vám bude stékat po okraji a dodá dortu ten extra efekt.
Tvaroh můžete ochutit i jinými věcmi než jen vanilkou. Můžete použít například grepovou či jinou citrusovou šťávu. Stačí třeba šťáva z jednoho měsíčku ovoce. Dodá dezertu tak zvláštní chuť.
Hlavní je, že můžete mlsat bez špatného svědomí, jelikož tento dort neobsahuje žádný přidaný cukr a jediným zdrojem cukru je ten přírodní z datlí s kupou vlákniny.

Komentáře