Bezlepkové Kokosovo-Mandlové Cupcakes


Svěží a vláčné kokosové cupcakes vhodné pro každou přiležitost.


Ingredience:
Těsto:
6 ks vajec
1/2 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
1/2 hrnku cukru
1 hrnek strouhaného kokosu
1 hrnek bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
1 hrnek mandlové mouky
1 lžička vanilkového aroma
1,5 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
2 lžíce mléka

Krém:
1/2 balení kokosového pudinku
250 ml polotučného mléka
125 g másla
1 lžička stévie
1/2 lžíce cukru
strouhaný kokos na ozdobu
celé mandle na ozdobu

10 - 12 ks cupcaků, doba přípravy: 25 minut, doba pečení: 20 minut, 180°C.
(Hrníček jsme použili o objemu 25cl.)

Postup:
Muffiny:
1) Troubu předehřejeme 180°C a pokud máme jinou než silikonovou formu na muffiny, tak použijeme papírové košíčky nebo ji vymažeme máslem a vysypeme Jizerkou.

2) V robotu či větší míse si vyšleháme 6 ks vajec, 1/2 hrnku oleje (či másla), 2/3 hrnku cukru, 1/2 lžičky soli a 1 lžičku vanilkového aroma.

3) Do směsi ještě přidáme 2 lžíce mléka a důkladně promícháme.

3) Stranou si v míse smícháme "suché ingredience" - 1 hrnek strouhaného kokosu, 1 hrnek Jizerky, 1 hrnek mandlové mouky a 1,5 lžičky kypřícího prášku.

4) Postupně vmícháváme suché ingredience do vyšlehané směsi, dokud se nám vše důkladně nespojí. Výsledná konzistence by měla být velmi hutná kapalina, můžeme tedy případně přidat ještě trochu kokosu či mléka dle potřeby.

5) Směs pomocí naběračky nalijeme do formy na muffiny, tak aby těsto nebylo až po okraj, ale tak 0,5 - 1 cm pod a dáme péct na přibližně 20 minut do trouby.
6) Hotové muffiny vyndáme z trouby, necháme vychladnout a poté opatrně vyndáme z formy.
Poleva:
7) Připravíme si dle návodu kokosový pudink z 1/2 balení (250 ml mléka, 1/2 lžíce stévie). Dovařený pudink sundáme z plotny a ihned na pudink položíme potravinářskou fólii, tak aby zakrývala (dotýkala se) celou jeho horní plochu. Zabráníme tak vzniknutí škraloupu.

8) Jakmile nám pudink vychladne, tak si v robotu vyšleháme při vysoké rychlosti 125 g másla a 1/2 lžíce cukru do pěny (přibližně 5 minut).

9) Poté po částech všleháme připravený pudink a šleháme dokud nemáme hladký krém. Pokud by se nám zdál krém přiíiš tekutý, můžeme jej dát na krátkou chvíli do lednice.
10) Hotové muffiny lehce obalíme ve strouhaném kokosu a poté pomocí zdobičky uděláme každému "čepici" z krému. Lehce posypeme strouhaným kokosem a nahoru můžeme dát jednu celou mandli. Dáme alespoň na hodinu tuhnout do lednice, poté můžeme podávat.

Dobrou chuť, Krysy!

Tipy a triky:
Samozřejmě pokud se vám nechce používat koupený pudink není problém si udělat vlastní z kokosového mléka, trochy cukru a jemné kukuřičné krupičky.
Co se týče suchých ingrediencí bude možná trochu potřeba upravit množství (přidat kokos), tak aby těsto nebylo úplně tekuté nebo naopak přidat trochu mléka, aby se těsto dalo vůbec nalít do formy.

Komentáře