Bezlepkový Zebra Cake malinovo-čokoládový


Dort ve kterém se snoubí chuť malin a čokolády s velmi atraktivním "zebrovaným" vzhledem.


Ingredience:
Základ korpusu:
320 g bezlepkové směsi Jizerka
100 g cukru
1 ks kypřícího prášku
295 ml oleje
5 vajec
1 lžičku soli
1 lžička vanilkového aroma
350 ml mléka

Kakaový korpus:
50 g kakaa holandského typu

Malinový korpus:
350 g mražených malin
trocha červeného barviva
2 lžíce stévie

Ganache (poleva):
200 g vysokoprocentní čokolády (obsah kakaa 70%+)
400 ml smetany na šlehání
čerstvé maliny na ozdobení

Postup:
Korpus:
1) 300 g mražených malin s trochu vody a 2 lžícemi stévie povaříme, aby nám vzniklo pyré a necháme vychladnout. Vychladlé pyré propasírujeme přes síto a šťávu dáme zatím stranou.

2) Vyložíme / vymažeme si kulatou dortovou formu a troubu předehřejeme na 175 °C.

3) V míse si smícháme suché ingredience - 320 g Jizerky, 100 g cukru, prášek na pečení a 1 lžičku soli. A dáme stranou.

4) V robotu vyšleháme 5 vajec. Poté přidáme 295 ml oleje a 1 lžičku vanilkového aroma. Mícháme dokud se nám vše nespojí.
5) Postupně do směsi přimícháváme suché ingredience, dokud nám nevznikne hladké těsto.
6) Poté postupně přimícháváme 350 ml mléka, dokud se nám vše nespojí. Těsto by mělo mít konzistenci husté tekutiny.
7) Těsto si rozdělíme rovným dílem do dvou mís (můžeme odvážit).

8) Do první poloviny prosejeme 50 g kakaa a důkladně promícháme. Do druhé poloviny vmícháme šťávu z malin. Obě těsta by měla mít přibližně stejnou konzistenci a měla by být tekutá (možná bude třeba přidat trochu mléka do kakaového těsta). Párkrát mísami lehce bouchneme o linku, aby se nám uvolnili přebytečné vzduchové bublinky.
9) Do připravené formy naléváme těsta za pomoci dvou stejných menších naběraček či odměrek a to následujícím způsobem. Začneme jednou dávkou kakaového těsta, kterou zvolna nalijeme do středu formy. Poté do středu nalijeme zvolna na kakaové těsto, jednu dávku těsta malinového. Dále postup opakujeme dokud nám zbývá nějaké těsto. Takto nám vznikne efekt "zebrování".
10) Dáme péct do předehřáté trouby přibližně na 30 minut, jestli je korpus hotový můžeme zjisti pomocí kuchyňské špejle.

11) Hotový korpus necháme pár minut chladnout a poté opatrně vyklopíme na mřížku, tak aby spodní část byl nahoře. Necháme úplně vychladnout.

Ganache:
12) Nyní si můžeme připravit čokoládové ganache (polevu). Do menšího hrnce nalijeme 400 ml smetany na šlehání a nalámeme 200 g čokolády. Rozpouštíme na mírném ohni za průběžného míchání dokud se nám nerozpustí čokoláda a nespojí se smetanou. Sundáme z plotny a za občasného míchání necháme chladnout, dokud směs není hutná a téměř vychladlá.
13) Ganache nalijeme na připravený korpus na mřížce, začínáme od středu a pokračujeme v kruzích ke stranám. Jakmile nám ganache úplně vychladne ozdobíme za pomocí malin a před podáváním můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem. Uchováváme v lednici.

Dobrou chuť, Krysy!

Tipy a triky:
Na ozdobení je opravdu vhodné mít čerstvé maliny, i když zrovna nyní nemusí být snadné a ani levné je sehnat. My jsme bohužel nemohli sehnat žádné reprezentativní čerstvé maliny, tak jsme použili mražené a není to ono, pustili šťávu a popraskala nám díky tomu poleva.
Dort není typicky nadýchaný, spíše se podobá sponge caku, ale kdyby byl více jako dort, tak by zase tolik nevyniklo zebrování. Plus stále ještě zápasíme se způsobem jak takový přesný autentický dort, aby měl strukturu jako ten lepkový zápasíme.
Cukru jsme použili málo, aby chuť byla tak akorát. Pokud máte raději sladší, tak cukr přidejte. Pozor ale abyste stále měli dostatečně tekuté těsto pro nalévání!

Komentáře