Ingredience:
Krusta:
100 g pohankové mouky
100 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
80 g másla
80 ml vody
Náplň:
2 středně velké hrušky
1/2 lžíce másla
1/2 střední cibule (1 malá)
1 čajová lžička tymiánu
100 g Gorgonzoly
300 ml smetany ke šlehání
25 g vlašských ořechů
2 střední vejce
1 žloutek
sůl
pepř
olej na smažení
Doba přípravy: 20 minut (+ 1 hodina chlazení). Doba pečení: 30 - 40 minut.
Postup:
1) 100 g Jizerky a 100 g pohankové mouky smícháme v misce. Přidáme 80 ml vody a lehce propracujeme. Přidáme 80 g změklého (nastrouhaného) másla a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice odpočinout minimálně na 20 minut, nejlépe na hodinu.
2) Troubu si předehřejeme na 180 °C, vymažeme a vysypeme si formu na quiche.
3) Těsto vyndáme z lednice a rozválíme mezi dvěma kusy potravinářské fólie na cca 3-5 mm tenký plát o něco větší než je forma na quiche. Formu otiskneme o těsto, vytlačíme do formy a případné nedokonalosti v okrajích doplníme oříznutými kousky těsta.
4) Těsto na dně formy propícháme vidličkou a dáme do trouby na cca 10 minut předpéct.
5) Na jemno si nakrájíme polovinu střední cibule a 2 hrušky zbavíme jadřince a poté nakrájíme na kostičky.
6) Cibulku na troše oleje osmahneme dozlatova (cca 2 - 3 minuty), poté v pánvi necháme rozpustit 1/2 lžíce másla a přidáme na kostičky nakrájené hrušky a polovinu rozlámaných vlašských ořechů, které pak ještě 3 - 4 minuty pražíme, dokud nám hrušky lehce nezměknou.
7) Na předpečené těsto rovnoměrně vyložíme připravenou směs a nalámeme 75 g gorgonzoly.
8) V míse rozšleháme 2 střední vejce spolu s jedním žloutkem. Přidáme 300 ml šlehačky, lžičku tymiánu, sůl a pepř dle chuti a důkladně promícháme. Přelijeme do formy na quiche. Navrch rovnoměrně rozlámeme zbytek gorgonzoly a posypeme zbytkem vlašských ořechů.
9) Pečeme cca 20 až 30 minut nebo dokud směs, kterou je quiche naplněn nebude tuhá.
Dobrou chuť, Krysy!
Tipy a Triky:
Pokud nejste příliš fanoušky chuti cibule, tak jí doporučujeme vyměnit za šalotku. Má jemnější chuť. Případně ji vynechejte úplně. Gorgonzolu doporučujeme koupit v kvalitnějším obchodě. Ty ze supermarketů se té pravé chutí ani aromatem ani nepřibližují.
Krusta:
100 g pohankové mouky
100 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
80 g másla
80 ml vody
Náplň:
2 středně velké hrušky
1/2 lžíce másla
1/2 střední cibule (1 malá)
1 čajová lžička tymiánu
100 g Gorgonzoly
300 ml smetany ke šlehání
25 g vlašských ořechů
2 střední vejce
1 žloutek
sůl
pepř
olej na smažení
Doba přípravy: 20 minut (+ 1 hodina chlazení). Doba pečení: 30 - 40 minut.
Postup:
1) 100 g Jizerky a 100 g pohankové mouky smícháme v misce. Přidáme 80 ml vody a lehce propracujeme. Přidáme 80 g změklého (nastrouhaného) másla a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice odpočinout minimálně na 20 minut, nejlépe na hodinu.
2) Troubu si předehřejeme na 180 °C, vymažeme a vysypeme si formu na quiche.
3) Těsto vyndáme z lednice a rozválíme mezi dvěma kusy potravinářské fólie na cca 3-5 mm tenký plát o něco větší než je forma na quiche. Formu otiskneme o těsto, vytlačíme do formy a případné nedokonalosti v okrajích doplníme oříznutými kousky těsta.
4) Těsto na dně formy propícháme vidličkou a dáme do trouby na cca 10 minut předpéct.
5) Na jemno si nakrájíme polovinu střední cibule a 2 hrušky zbavíme jadřince a poté nakrájíme na kostičky.
6) Cibulku na troše oleje osmahneme dozlatova (cca 2 - 3 minuty), poté v pánvi necháme rozpustit 1/2 lžíce másla a přidáme na kostičky nakrájené hrušky a polovinu rozlámaných vlašských ořechů, které pak ještě 3 - 4 minuty pražíme, dokud nám hrušky lehce nezměknou.
7) Na předpečené těsto rovnoměrně vyložíme připravenou směs a nalámeme 75 g gorgonzoly.
8) V míse rozšleháme 2 střední vejce spolu s jedním žloutkem. Přidáme 300 ml šlehačky, lžičku tymiánu, sůl a pepř dle chuti a důkladně promícháme. Přelijeme do formy na quiche. Navrch rovnoměrně rozlámeme zbytek gorgonzoly a posypeme zbytkem vlašských ořechů.
9) Pečeme cca 20 až 30 minut nebo dokud směs, kterou je quiche naplněn nebude tuhá.
Dobrou chuť, Krysy!
Tipy a Triky:
Pokud nejste příliš fanoušky chuti cibule, tak jí doporučujeme vyměnit za šalotku. Má jemnější chuť. Případně ji vynechejte úplně. Gorgonzolu doporučujeme koupit v kvalitnějším obchodě. Ty ze supermarketů se té pravé chutí ani aromatem ani nepřibližují.
Komentáře
Okomentovat