Bezlepkové Jidáše


Tradiční Velikonoční pečivo v bezlepkové variantě.

Ingredience:
Kvásek:
250 ml mléka
1 balení sušeného droždí
1 lžíce cukru
1 lžíce bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
Těsto:
100 ml vody
2 lžíce psyllia
500 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
60 g cukru krystal
špetka soli
2 vejce
1 bílek
50 g másla (sádla)
100 g medu
Šťáva z 1 citrónu

Všechny suroviny by měli mít přibližně pokojovou teplotu.

Postup:
1) Nejprve si dáme nabobtnat 2 lžíce psyllia, nejlépe přes noc (ale nejméně na 1 hodinu).

2) Kvásek si připravíme smícháním 100 ml vlažného mléka s 1 lžící cukru a 1 lžící Jizerky v adekvátní nádobě. Nádobu přikryjeme a necháme v teple 15 minut.

3) 500 g Jizerky smícháme s 60 g cukru krystal. Uprostřed si uděláme důlek

4) Vzešlý kvásek nalijeme do důlku. Do něj přidáme 1 rozšlehané vejce, 1 bílek a nabobtnalé psyllium. Krátce těsto zpracujeme a poté přidáme 50 g změklého másla nebo sádla a vypracujeme jednolité těsto.
5) Větší mísu vysypeme Jizerkou, těsto taktéž posypeme Jizerkou, přendáme do nádoby a necháme přibližně 1 hodinu přikryté kynout v teple.
6) Po vykynutí těsto vyjmeme, rozválíme na cca 1,5 cm tlustý plát ze kterého za pomoci špičky nože krájíme proužky. Dle délky výsledného proužku (na okraji širší, uprostřed tenčí, aby všechny proužky byly nakonec stejně dlouhé a tlusté). Z jednotlivých proužků vyválíme kulaté špagáty, které zamotáme do typických Jidášských tvarů uzlů či copů.
7) Uzlíky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem (fólií či vymazaným) a necháme přikryté kynout ještě 10 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 170 °C.
8) Po kynutí uzlíky potřeme rozmíchaným vajíčkem a pečeme 20 minut, případně dozlatova.
9) Mezitím co se Jidáše pečou, tak si připravíme medovo-citrónovou glazuru a to sice smícháním 100 g medu a šťávy z 1 citrónu.
10) Upečené Jidáše vyndáme z trouby a ihned potřeme medovo-citrónovou glazurou .

Dobrou chuť!

Tipy Triky:
Původní recept jsme nalezli lepkový na stránkách Lidlu. Zkusili jsme následovat stejný postup, ale to byla obrovská chyba. Čas kynutí byl příliš dlouhý na bezlepkové těsto, a těstě byl pouze žloutek bez bílku což prostě dopadlo jako překynutá, tuhá splasklá popraskaná hmota. Psyllium byla nejlepší volba co jsme si mohli pořídit a použít. Fungovala přímo magicky v kynutém těstě. Jidáše vydrží dobré dva dny, poté jsou už nic moc. Samozřejmě lze Jidáše vylepšit např. přidáním rozinek.

Komentáře