Kokosovo-čokoládové Makronky

Netradiční recept na nepečené raw-inspirované, kokosovo-čokoládovo-limetkové makronky.

Ingredience:
Základ na makronky:
280 g blanšírovaných mandlí (či mandlové mouky)
185 g strouhaného kokosu
50 g kokosového oleje
75 g medu

Kakaové makronky:
6 ks sušených datlí (namočených)
2,5 lžíce kakaa holandského typu
pár kapek mátového aroma

Limetkové makronky:
šťáva z 1/2 limetky

Náplň:
šťáva z 1 a 1/2 limetky
35 ml kokosového mléka
200 g kešu (namočených)
1 vrchovatá lžíce kokosového tuku
pár kapek zeleného potravinářského barviva
Poleva:
125 g vysokoprocentní hořké čokolády
1 lžíce kokosového tuku
trochu strouhaného kokosu na ozdobu

Doba přípravy: 1 hodina + 2,5 hodiny chlazení, přibližně 30 ks makronek.

Postup:
1) Nejdříve si namočíme 200 g kešu v dostatečném množství vody a dáme stranou. Další si do vody namočíme 6 ks sušených.

Základ na makronky:
2) Pokud nemáme přímo mandlovou mouku, tak 280 g mandlí rozemeleme v robotu či mixérů na co nejjemnější mouku.

3) V robotu důkladně smícháme 280 g mandlové mouky, 185 g strouhaného kokosu, 50 g kokosového oleje a 70 g medu, dokud se nám nezačne vše spojovat.
4) Výslednou hmotu rozdělíme na dvě poloviny.

Kakaové makronky:
5) Do jedné poloviny základu přidáme 6 ks namočených datlí, 2,5 lžíce kakaa a pár kapek mátového aroma. Zpracujeme důkladně v robotu do kompaktní hmoty.
6) Těsto ještě lehce zpracujeme v rukou do jednoho kusu a poté na válu opatrně rozválíme do asi 0,5 cm plátu. Z něho pomocí vykrajovátka na vánoční cukroví vykrajujeme kolečka a pokládáme na pečící papír.

7) Vykrájená kakaová kolečka dáme tuhnout na přibližně 1 hodinu do mrazáku.

Limetkové makronky:
8) Do druhé poloviny základu přidáme šťávu vymačkanou z 1/2 limetky a důkladně promícháme v robotu.
9) Těsto ještě lehce zpracujeme v rukou do jednoho kusu a poté na válu opatrně rozválíme do asi 0,5 cm plátu. Z něho pomocí vykrajovátka na vánoční cukroví vykrajujeme kolečka a pokládáme na pečící papír.

10) Vykrájená kakaová kolečka dáme tuhnout na přibližně 1 hodinu do mrazáku.
Náplň:
11) Než se nám vychladí makronky, tak si můžeme připravit limetkovou náplň. Scedíme namočené kešu a přidáme do robotu společně s 35 ml kokosového mléka, šťávou vymačkanou z 1 a 1/2 limetky a 1 vrchovatou lžící kokosového tuku. Mixujeme dokud nemáme relativně jemnou a kompaktní hmotu.

12) Přidáme pár kapek zeleného potravinářského barviva a opět promícháme.
Kompletace:
13) Vychlazená kokosová a kakaová kolečka vyndáme z mrazáku. Na kakaová kolečka naneseme přibližně půl centimetru náplně a opatrně přimáčkneme bílým kolečkem. Přebytečnou náplň opatrně otřeme. Totéž opakujeme, dokud nemáme zkompletované všechny makronky.

14) Dáme na přibližně 1,5 hodiny tuhnout do mrazáku.

15) Jakmile máme makronky vychlazené, rozpustíme si ve vodní lázni 100 g hořké čokolády a 1 lžící kokosového, dokud se nám vše nespojí. Poté do menší misky, hrníčku a namočíme polovinu makronky do čokolády, lehce posype trochu kokosu a pokládáme na pečící papír. Opakujeme pro všechny makronky.
16) Jakmile nám čokoládová poleva ztuhne můžeme podávat. Uchováváme makronky v lednici.

Dobrou chuť, Krysy!

Tipy Triky:
Strouhaný kokos by měl být co nejjemnější, aby nám "těsto" na makronky co nejlépe drželo pohromadě. Pokud je máte hrubší, doporučujeme ještě před přípravou "zjemnit" v robotu.
Pokud by se nám hmota na makronky nechtěla úplně spojit můžeme přidat malé množství vody, ale raději méně než více.

Výživové hodnoty:
30 porcí:
1 porce........ 200 kcal
Sacharidy.... 10 g (z toho 4,9 g cukru)
Tuky............17,1 g
Proteiny....... 3,8 g

Komentáře