Bezlepkový Schwarzwaldský Třešňový dort


Naše bezlepková varianta proslaveného Schwarzwaldského dortu.

Ingredience:
Korpus:
315 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
120 g kakaa holandského typu
3 lžičky jedlé sody
1 lžička soli
170 g másla (při pokojové teplotě)
150 g cukru
3 lžíce stévie
3 vejce
1,5 lžička vanilkového aroma
500 ml podmáslí
100 ml Kirsch pálenky (případně třešňového likéru)
všechny ingredience je důležité mít na pokojové teplotě!

Náplň:
700 g vypeckovaných čerstvých třešní / nakládaných višní
100 ml vody
100 ml Kirsch pálenky (případně třešňového likéru)
3 lžíce kukuřičného škrobu

Poleva:
600 ml smetany k šlehání
1/2 lžičky vanilkového aroma
1/2 lžičky stévie
2,5 ztužovače šlehačky
20 ks celý třešní / višní na ozdobu
75 g vysokoprocetní (70% +)  hořké čokolády

2 stejné kulaté dortové formy (průměr přibližně 24 cm).

Doba přípravy 1,5 hodiny (+ 2 hodiny chladnutí), doba pečení 20 min (při 175°C), 12 porcí.

Postup:
Korpus:
1) Připravíme si dvě stejně velké, kulaté dortové formy (průměr cca 24 cm). Dno vyložíme pečícím papírem a strany vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 175 °C.

2) Do větší mísy prosejeme 315 g Jizerky, 120 g kakaa, 3 lžíce stévie, 1 lžičku soli, 3 lžičky jedlé sody a promícháme.

3) V robotu ušleháme 150 g cukru a 170 g másla do pěny. Poté přidáme 3 vejce a 1,5 lžičky vanilkového aroma a důkladně promícháme.
4) Nyní postupně zašleháváme střídavě po částech do směsi smíchané suché ingredience a 500 ml podmáslí.
5) Jakmile se nám těsto vyšlehá dohladka, tak jej rozdělíme na dvě stejné části a přendáme do připravených forem. Zarovnáme do roviny, jak nejlépe to jde a dáme péct do předehřáté trouby na cca 20 minut. Zdali je korpus hotový, můžeme zjistit pomocí špejle.

Náplň:
6) Mezitím co se nám korpus peče tak si připravíme třešňovou náplň. Vypeckujeme cca 700 g třešní/višní (pokud je to třeba) a přendáme do menšího hrnce. Přidáme 100 ml vody a cca 50 ml Kirsch pálenky.

7) Za občasného míchání přivedeme směs k varu.

8) Sejmeme z plotny, přidáme cca 3 lžíce kukuřičného škrobu a důkladně promícháme. Vrátíme zpátky na plotnu a vaříme, dokud nám směs nezhoustne
9) Sundáme z plotny a dáme strannou vychladnout.

Kompletace:
10) Jakmile nám korpus i náplň vychladne můžeme se pustit do kompletace.

11) Korpus opatrně vyndáme z forem a zarovnáme shora do roviny, nejlépe pomocí struny, případně nožem. Poté zarovnáme korpus ze stran např. pomocí talíře (či dna menší formy), který objedeme nožem kolmo k podložce. Opakujeme to samé u druhého korpusu.
12) Spodní díl umístíme nejlépe na otočný podnos na zdobení dortu a pocákáme polovinou (50 ml) Kirsch pálenky.
13) Připravenou náplň naneseme na korpus, tak nechali trochu prostoru okolo krajů.
14) Opatrně navrch položíme druhý korpus a lehce přimáčkneme, aby se nám vyrovnala náplň. Přebytečnou náplň odstraníme. Korpus polijeme druhou polovinou (50 ml)  Kirsch pálenky.
Poleva:
15) V robotu ušleháme do tuha 600 ml smetany ke šlehání, 1/2 lžičky stévie, 1/2 lžičky vanilkového aroma a ztužovače šlehačky (dle návodu).

16) Nejdříve naneseme tenkou rovnoměrnou vrstvu šlehačky ze shora i ze stran korpusu, abychom zafixovali všechny případné drobečky.
17) Poté přibližně 2/3 šlehačky naneseme v rovnoměrné vrstvě ze shora dortu a ze stran pomocí dlouhého rovného nože a pomalého otáčení stojanem s korpusem.
18) Na povrchu dortu si můžeme jemně po stranách nožem naznačit umístění ozdob (poloviny, čtvrtiny, osminy a poté šestnáctiny).
19) Z 75 g hořké čokolády si uděláme nožem hoblinky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Poté lehce nakloníme dorty a posypeme čokoládou ze stran, přebytečnou čokoládu z podstavce opatrně smeteme. (Buďte opravdu opatrné v tomto kroku s nakláněním, aby Vám dort neskončil na zemi!)

20) Zbytkem šlehačky naplníme zdobící sáček s koncovkou s větším hvězdicovým otvorem. A na připravených značkách si děláme jeden vedle druhého malé kopečky podél okraje celého dortu. Poté na každý kopeček jemně namáčkneme třešně/višně, které jsme si dali stranou.

21) Dort dáme do lednice vychladnout a ztuhnout minimálně na 2 hodiny, ale nejlépe přes noc.

Dobrou chuť, Krysy!

Tipy Triky:
Pokud nemáte k dispozici Kirsch (pálenku), můžete místo zkusit nějaký třešnový/višňový likér, ale není to úplně ono. Případně pokud by jste chtěli dělat nealkoholickou verzi je možné použít místo alkoholu třešňovou šťávu.
Původně jsme našli recept s velkým množstvím vajec a minimem mouky, korpus ale byl po upečení velmi tuhý a suchý. Měl ale naopak výbornou dortovou struktur houby.
Tato verze se nám po vychladnutí lehce "zcukla" ale dort poté byl jako výborné brownies. Struktura nebyla sice přímo dortová, ale vláčná a chuťově skvělá. Při revizi receptu jsme zjistili, že toto bylo nejspíš způsobeno kombinací podmáslí a většího množství kakaa než bylo záhodno.

Výživové hodnoty:
12 porcí:
1 porce........575 kcal
Sacharidy....45 g (z toho 35 g cukru)
Tuky............35 g
Proteiny.......8,5 g

Komentáře