Výborné slané pečivo, které je jednoduché na přípravu a má všestranné využití.
Ingredience:
na 7-8 bulek (průměr 9 cm)
350 g bezlepkové mouky Jizerka (zelené)
1 prášek do pečiva
1 lžičku soli
1 lžička psyllia
250 g nízkotučného tvarohu
6 lžic mléka
4 lžíce oleje
1 vejce
1 bílek
1 žloutek (na pomazání)
Postup:
1) 350 g Jizerky (zelené) prosejeme s 1 kypřícím práškem a 1 lžičkou soli a 1 lžičkou psilia. Přidáme 250 g nízkotučného tvarohu, 1 vejce, 1 bílek, 6 lžic mléka a 4 lžíce oleje. Vypracujeme jednolité těsto.
2) Na válu vyválíme šišku, kterou rozdělíme na stejně velké díly. Z jednotlivých dílů vypracujeme bulky a vyložíme na plech.
3) Troubu předehřejeme na 180 °C a bulky necháme mezitím na plechu odpočinout.
4) Bulky pomažeme žloutkem a nakrojíme nožem do kříže. Posypeme semínky či solí, dle libosti.
5) Pečeme cca 30 minut (dle trouby) dozlatova.
6) Necháme vychladnout a můžeme spotřebovat. Takto vydrží dobré 3-4 dny (případně v lednici o něco déle).
Dobrou chuť!
Tipy Triky:
Tento recept je již jako takový dokonalý. Původně jsme recept objevili na facebooku ve skupině "BEZLEPKOVÉ RECEPTY". Inspirovali nás fotografie ostatních členů skupiny a jejich dobré zkušenosti s tímto receptem a proto jsme ho museli také ozkoušet.
Jediné co jsme upravili, je lžička psyllia. Psyllium má velmi zajímavé schopnosti, že dokáže udržet strukturu těsta a bulky tak tvar drží. První pokusy, kde jsme psyllium nepoužili, se nám jakoby zespodu vtáhli dovnitř. S psylliem se to ale už nestalo.
V původním receptu byla zmíněna "trocha gumy guar" ale tu jsme nahradili právě psylliem.
Vlhkost těsta záleží na vlhkosti tvarohu, takže pokud se Vám těsto zdá příliš suché, přidejte ještě pár lžic mléka. těsto by nemělo být úplně mazlavé.
na 7-8 bulek (průměr 9 cm)
350 g bezlepkové mouky Jizerka (zelené)
1 prášek do pečiva
1 lžičku soli
1 lžička psyllia
250 g nízkotučného tvarohu
6 lžic mléka
4 lžíce oleje
1 vejce
1 bílek
1 žloutek (na pomazání)
Postup:
1) 350 g Jizerky (zelené) prosejeme s 1 kypřícím práškem a 1 lžičkou soli a 1 lžičkou psilia. Přidáme 250 g nízkotučného tvarohu, 1 vejce, 1 bílek, 6 lžic mléka a 4 lžíce oleje. Vypracujeme jednolité těsto.
2) Na válu vyválíme šišku, kterou rozdělíme na stejně velké díly. Z jednotlivých dílů vypracujeme bulky a vyložíme na plech.
3) Troubu předehřejeme na 180 °C a bulky necháme mezitím na plechu odpočinout.
4) Bulky pomažeme žloutkem a nakrojíme nožem do kříže. Posypeme semínky či solí, dle libosti.
6) Necháme vychladnout a můžeme spotřebovat. Takto vydrží dobré 3-4 dny (případně v lednici o něco déle).
Dobrou chuť!
Tipy Triky:
Tento recept je již jako takový dokonalý. Původně jsme recept objevili na facebooku ve skupině "BEZLEPKOVÉ RECEPTY". Inspirovali nás fotografie ostatních členů skupiny a jejich dobré zkušenosti s tímto receptem a proto jsme ho museli také ozkoušet.
Jediné co jsme upravili, je lžička psyllia. Psyllium má velmi zajímavé schopnosti, že dokáže udržet strukturu těsta a bulky tak tvar drží. První pokusy, kde jsme psyllium nepoužili, se nám jakoby zespodu vtáhli dovnitř. S psylliem se to ale už nestalo.
V původním receptu byla zmíněna "trocha gumy guar" ale tu jsme nahradili právě psylliem.
Vlhkost těsta záleží na vlhkosti tvarohu, takže pokud se Vám těsto zdá příliš suché, přidejte ještě pár lžic mléka. těsto by nemělo být úplně mazlavé.
Môžem použiť aj inú bezlepkovú múku, napr.tapiokovu? Ďakujem.
OdpovědětVymazatDnes jsem upekla, jsou supeeeer, urcite doporucuji ;-)
OdpovědětVymazatTak jsem je taky vyzkoušela. Použila jsem Jizerku zlatou a amarantovou mouku a chuťově super. Jsem zvědavá jaké budou zítra a pozítří.
OdpovědětVymazatDík za recept.
Tak právě pečivo upečeno a skvělý. Je výborné. Mé úpravy - neměla jsem doma psyllium, ale jen guar. gumu a do všeho dávám místo prášku do pečiva sodu a i s touto změnou jsou bulky skvělé. Do jedné jsem ještě vyzkoušela dýňová semínka a také výborné. Děkuji za recept a budu určitě doma péct!!!
OdpovědětVymazat