Bezlepkový Kávový Cheesecake

Zdravější kávová variace na nepečený cheesecake bez mouky a cukru.

Ingredience:
Korpus:
70 g strouhaného kokosu
45 g kakaa holandského typu
195 g slunečnicových semínek
2 lžíce Stévie
1/3 lžicky soli
85 g másla (při pokojové teplotě)

Náplň:
270 ml horké velmi silné kávy
675 g polotučného tvarohu
3 lžíce Stévie
1/2 lžičky soli
trocha vanilkového aroma
375 ml smetany na šlehání
2,5 balení ztužovače do studených dezertů  

Poleva:
85 g vysokoprocentní (80%+) hořké čokolády
18 g kokosového tuku

Kulatá dortová forma (o průměru cca 24 cm).
Doba přípravy 25 minut (+ 3 hodiny na vychladnutí).

Postup:
Korpus:
1) V robotu rozsekáme 70 g strouhaného kokosu společné s 195 g slunečnicových semínek.

2) Přidáme 45 g kakaa, 2 lžíce stévie, 1/3 lžičky soli, 85 g másla a zpracujeme v robotu, dokud se nám vše důkladně nesmíchá.
3) Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem a strany lehce potřeme máslem. Připravenou hmotou vyložíme dno formy a upěchujeme pomocí dna skleničky. Uložíme na chvíli do lednice.
Náplň:
4) Připravíme si velmi silnou kávu z 270 ml vody a dáme stranou trochu vychladnout.

5) V robotu ušleháme 675 g plnotučného tvarohu. Přidáme 1/2 lžičky soli, 3 lžíce stévie a vanilkové aroma a opět šleháme, dokud se nám vše nespojí.

6) Do náplně přidáme 375 ml smetany ke šlehání a šleháme při vysoké rychlosti přibližně 5 minut dokud směs nevypadá kompaktně a nadýchaně.

7) V připravené kávě rozmícháme 2,5 balení ztužovače na studené dezerty dle návodu a ihned v robotu vmícháme při vysoké rychlosti do náplně.

8) Náplní několikrát bouchneme o kuchyňskou linku, abychom se zbavili vzduchových bublinek. Poté ihned přelijeme do připravené formy a dáme ztuhnout do lednice na minimálně 3 hodiny (ale nejlépe přes noc).
Poleva:
9) Z vychlazeného cheesecaku opatrně odstraníme boční část formy. Ve vodní lázni rozpustíme 85 g hořké čokolády s 18 g kokosového tuku a mícháme dokud se nám nespojí. Z cca poloviny polevy můžeme poté pomocí lžíce vytvořit na cheesecaku např. mřížový vzor. Zbytkem polevy přelijeme jednotlivé kousky při podávání a ozdobíme tak i talířek.

Dobrou chuť, Krysy!

Tipy a triky:
Čokoládovou polevu na cheesecake můžete buďto nechat ztuhnout v lednici nebo naopak zdobit až před podáváním a nechat jít tak tekutý a lesklý vzhled. Jinak poleva nám ztuhne pouze v chladu, při pokojové teplotě zůstane tekutá.
Celý cheesecake je relativně méně sladký, tak jak my preferujeme, ale není problém přidat o něco více stévie, či přímo stévii nahradit cukrem. 1 lžíce stévie = 4 lžíce cukru.

Výživové hodnoty:
12 porcí:
1 porce........326 kcal
Sacharidy....6 g (z toho 1 g cukru)
Tuky............33 g
Proteiny.......7 g

Komentáře

  1. Já jsem se kávě začala věnovat až v poslední době, tím nemyslím, že bych ji předtím nepila, ale bylo to pro mne spíše palivo pro doplnění energie v práci :-) Dnes už si doma v mocca konvičce připravuji skvělé espresso, vybírám jen tu prémiovou kávu a ta navíc nemusí být vůbec drahá, když si objednávám přes eshop se slevovým kuponem z webu https://slevovykupon.net/ :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat