Moderní a dietní pojetí typického makovce bez laktózy a lepku v dortové formě.
Ingredience:
Podklad:
100 g rozinek
10 g lněného semínka
80 g vlašských ořechů
80 g lískových ořechů
1 vejce
1 lžíce kokosového tuku
Náplň:
400 g mletého máku
100 g kešu
2 lžíce kokosového tuku
kapka vanilkového aroma
2 lžíce stévie
2 vejce
5 lžic pomerančového džusu/šťávy
Poleva:
250 ml pomerančového džusu
1 balení dortového želé (čiré)
1 lžíce stévie
čokoláda (není nutná)
Dortová forma o průměru 24 cm.
Doba přípravy 30 minut, doba pečení 40 minut (při 160 °C), 12 porcí.
Postup:
1) 100 g rozinek propláchneme a namočíme alespoň na 1 hodinu do vody (nejlépe přes noc). 10 g lněných semínek taktéž namočíme cca na 1 hodinu do vody, aby nám nabobtnali.
2) 80 g vlašských ořechů rozmixujeme v robotu společně s 80 g lískových ořechů jak jen to jde (nejlépe na moučku).
3) Rozinky a lněné semínko scedíme, přidáme k ořechové moučce společně s 2 vejci špetkou soli a 1 lžíci rozpuštěného kokosového tuku. Vytvoříme tak v robotu těsto.
4) Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Těsto vyklopíme do formy, rovnoměrně rozetřeme po dně, lehce upěchujeme a vytvoříme tak podklad pro makový koláč.
5) Troubu předehřejeme na 160 °C.
6) 100 g kešu oříšků opět rozsekáme na jemno. Přidáme 400 g mletého máku, 2 lžíce kokosového tuku, kapku vanilkového aroma, 2 lžíce stévie, 2 vejce a 5 lžic pomerančového džusu/šťávy
7) Hotovou hmotu vyklopíme do dortové formy a upěchujeme. Vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut. Koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
8) Jakmile koláč vychladne, tak si připravíme polevu. Podle návodu na želé si připravíme želatinu z 250 ml pomerančového džusu, 1 balení želé a 1 lžíce stévie. před poléváním můžeme odstranit okraje formy, aby nám želé hezky přeteklo okraje a udělalo tak hezký efekt. Želé můžeme pokapat či polít ještě čokoládou.
9) Necháme ztuhnout (vychladnout) a můžeme servírovat.
Dobrou chuť!
Tipy Triky:
Podklad můžete vytvořit opravdu z jakékoliv kombinace ořechů. My zvolili zrovna tuto.
Výživové hodnoty:
12 porcí:
1 porce........372 kcal
Sacharidy....21 g (z toho 7,5 g cukru)
Tuky............29 g
Proteiny.......11 g
Podklad:
100 g rozinek
10 g lněného semínka
80 g vlašských ořechů
80 g lískových ořechů
1 vejce
1 lžíce kokosového tuku
Náplň:
400 g mletého máku
100 g kešu
2 lžíce kokosového tuku
kapka vanilkového aroma
2 lžíce stévie
2 vejce
5 lžic pomerančového džusu/šťávy
Poleva:
250 ml pomerančového džusu
1 balení dortového želé (čiré)
1 lžíce stévie
čokoláda (není nutná)
Dortová forma o průměru 24 cm.
Doba přípravy 30 minut, doba pečení 40 minut (při 160 °C), 12 porcí.
Postup:
1) 100 g rozinek propláchneme a namočíme alespoň na 1 hodinu do vody (nejlépe přes noc). 10 g lněných semínek taktéž namočíme cca na 1 hodinu do vody, aby nám nabobtnali.
2) 80 g vlašských ořechů rozmixujeme v robotu společně s 80 g lískových ořechů jak jen to jde (nejlépe na moučku).
3) Rozinky a lněné semínko scedíme, přidáme k ořechové moučce společně s 2 vejci špetkou soli a 1 lžíci rozpuštěného kokosového tuku. Vytvoříme tak v robotu těsto.
4) Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem. Těsto vyklopíme do formy, rovnoměrně rozetřeme po dně, lehce upěchujeme a vytvoříme tak podklad pro makový koláč.
5) Troubu předehřejeme na 160 °C.
6) 100 g kešu oříšků opět rozsekáme na jemno. Přidáme 400 g mletého máku, 2 lžíce kokosového tuku, kapku vanilkového aroma, 2 lžíce stévie, 2 vejce a 5 lžic pomerančového džusu/šťávy
7) Hotovou hmotu vyklopíme do dortové formy a upěchujeme. Vložíme do trouby a pečeme cca 40 minut. Koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
8) Jakmile koláč vychladne, tak si připravíme polevu. Podle návodu na želé si připravíme želatinu z 250 ml pomerančového džusu, 1 balení želé a 1 lžíce stévie. před poléváním můžeme odstranit okraje formy, aby nám želé hezky přeteklo okraje a udělalo tak hezký efekt. Želé můžeme pokapat či polít ještě čokoládou.
9) Necháme ztuhnout (vychladnout) a můžeme servírovat.
Dobrou chuť!
Tipy Triky:
Podklad můžete vytvořit opravdu z jakékoliv kombinace ořechů. My zvolili zrovna tuto.
Výživové hodnoty:
12 porcí:
1 porce........372 kcal
Sacharidy....21 g (z toho 7,5 g cukru)
Tuky............29 g
Proteiny.......11 g
Komentáře
Okomentovat