Vánoční Štola - Věnec - Bezlepková


Sladké Vánoční pečivo plné kandovaného ovoce a oříšků pro tu pravou adventní náladu

Ingredience:
Kvásek:
160 g bl. směsi Jizerka (zelená)
220 ml mléka
1 balení kvasnic

Těsto:
240 g bl. směsi Jizerka (zelená)
100 g pohankové mouky
2 vejce
200 g másla
70 g cukru
50 g Mleté mandle
100 g Vlašských ořechů
2 hrsti kandovaného ovoce
30 g brusinek
70 g rozinky
Rum na namočení rozinek a brusinek
špetka soli
špetka muškátového oříšku
1 lžíce sušené citrónové kůry

Poleva:
400 g čokolády na vaření
2-3 lžíce másla
plátky mandlí na posyp

Postup:
1) Kvásek si připravíme tak, že 220 ml mléka ohřejeme na vlažnou teplotu. Přidáme 160 g Jizerky a 1 balení sušeného droždí. Řádně promícháme a dáme po utěrku kynout alespoň na 30 minut, nejlépe na hodinu.

2) Mezitím namočíme 70 g rozinek a 30 g brusinek do rumu (s trochou vody) a necháme nabobtnat (nejlépe přes noc).

3) Do vzešlého kvásku přidáme všechny ostatní suroviny. To je 240 g Jizreky, 100 g pohankové mouky, 2 vejce, 200 g rozpuštěného másla, 70 g cukru, 1 lžíci stévie, 50 g mletých mandlí, 100 g vlašských ořechů, 2 hrsti kandovaného ovoce, scezené brusinky a rozinky, přilijeme polovinu rumu ve kterém se máčeli, špetku soli, špetku muškátového oříšku a 1 lžíci sušené citrónové kůry.
Vypracujeme těsto.
4) Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvarujeme něco jako šišku, kterou přeneseme na horní část pečícím papírem vyloženého plechu. S trochou umu a šikovnosti vytvarujeme věnec.
5) Věnec takto necháme pod utěrkou alespoň 40 minut kynout.

6) Troubu předehřejeme na 180 °C. Věnec pečeme dozlatova cca 40 minut.
7) Ve vodní lázni rozehřejeme 400 g hořké čokolády společně se 2-3 lžícemi másla.

8) Věnec bohatě potřeme bohatou vrstvou čokolády a posypeme plátky mandlí. Dáme vychladit nejlépe do lednice, aby nám poleva ztuhla.

Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Pokud máte radši sladší, tak si určitě cukr přidejte, ničemu tím neuškodíte. V rámci zdravého životního stylu ale volíme raději méně cukru než-li více.
Věnec nám při kynutí hezky vykynul, bohužel ale při následném pečení se lehce roztekl/spadl. Říkali jsme si, že jsme nejspíš měli z pečícího papíru vyrobit "obruč" (sešít sešívačkou) kterou bychom jak z venčí, tak zevnitř štolu ovinuli a to by nám mohlo lépe tak udržet tvar. To ale ozkoušíme až příště.
Jako posyp a máčení jsme zvolili čokoládu a mandle. To ale samozřejmě není povinností a Vaší fantazii se tak meze nekladou. Například jako původní obrázek, který nás k tomuto receptu inspiroval:

Komentáře