Bezlepkové Slepované Linecké Cukroví


Snad nejtradičnější české Vánoční cukroví v bezlepkové variantě.

Ingredience:
300 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
200 g másla
100 g cukr moučka
1 vejce
špetka soli
marmeláda na náplň 

Postup:
1) Máslo a vejce vyndáme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu.

2) 100 g cukru moučka vyšleháme se 200 g másla do pěny.

3) Přidáme 1 vejce a mícháme dokud se nám směs nespojí.

4) Do směsi prosejeme 300 g Jizerky se špetkou soli a vypracujeme, nejlépe do tvaru válce, hladké jednolité těsto.
5) Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice odpočinout alespoň na 30 minut, nejlépe 1 hodinu.

7) Troubu si předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečícím papírem.

6) Těsto vyjmeme z lednice, na pomoučeném válu po částech vyválíme do požadované tloušťky a dle vlastních představ a možností vykrajujeme vykrajovátky různé tvary, které následně pokládáme připravený plech. Pečeme přibližně 10-20 minut do zlatova.

8) Cukroví mažeme marmeládou dle vlastních preferencí a opatrně slepujeme. Necháme nejlépe den, dva odležet a můžeme konzumovat.

Šťastné a Veselé Krysy!

Tipy Triky:
Opatrně při přendávání jednotlivých kousků na plech. Těsto je přecijen křehčí než lepkové, takže je třeba více opatrnosti. To platí ještě dvojnásob při volbě tvarů k vykrajování. Nějaké se nám rozpadli již při odstraňování formičky.
Tloušťka těsta je velmi důležitá. Podle ní určíte i dobu pečení. Jestliže máte různě vysoké kousky, tak se Vám také v různý čas upečou/spálí.
Marmeláda je lepši kyselejší, hlavně pokud do těsta přidáváte více cukru. My máme rádi málo sladké, takže optimální je pro nás středně sladká marmeláda.
Zdobení je opravdu čistě na vás. My ještě pár kousků mimo běžné slepování potřeli z vrchu čokoládou, která nám zbyla z pečení Vánoční štoly. Ty jsme ještě posypali posypem, abychom jim dodali oku více lahodíci efekt.

Alternativní postup zde:
Všechny sypké ingredience navažte do mísy. Tedy mouku, cukr, koření, případně mleté ořechy (pokud jsou v receptu). K těmto suchým surovinám přidejte na kousky nakrájené studené máslo. „Čím studenější, tím lepší,“ radí Maršálek.

Ze směsi vytvořte drobenku, do které přidejte žloutek nebo celé vejce podle toho, jak je uvedeno v receptu.

Těsto zpracujte svižně, jen tak dlouho, aby se suroviny spojily. Pokud byste je hnětli příliš dlouho, máslo by povolilo, z tuku by se začala uvolňovat voda a aktivoval se v mouce lepek. „Když těsto přemícháme a přehněteme, vznikne nevratná vada, které se v odborné cukrařině říká spaření těsta,“ vysvětluje Josef Maršálek.

Komentáře