Bezlepkové Bulky


Bulky, které můžete použít nejen na burgry.

Ingredience:
Kvásek:
140 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
300 ml vlažné vody
1 balení kvasnic (na 500 g mouky cca 6-10 g dle výrobce)

Těsto:
1 celé vejce
130 g Bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
140 g kukuřičné mouky
45 g oleje
1 lžička soli
1 lžíce cukru
1 lžíce octa

Postup:
1) Kvásek si připravíme tak, že smícháme 140 g bezlepkové mouky (my použili Jizerku) s 6 g kvasnic. Přilijeme 300 ml vlažné vody, promícháme a dáme na 1 hodinu v teple pracovat (přikryjeme utěrkou).
2) Do aktivovaného kvásku přidáme 1 vejce, 45 g oleje, 1 lžičku soli, 1 lžíci cukru, 130 g bezlepkové směsi Jizerka, 140 g kukuřičné mouky a lžíci octa. Hněteme dokud nám nevznikne jednolité hladké těsto.

3) Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme nejlépe šišku, kterou poté rozdělíme na jednotlivé dávky ze kterých tvarujeme bulky. Velikost je na Vašem rozhodnutí, uvážení a následném využití.
4) Z jednotlivých kousků vytvarujeme kulaté bochánky které položíme na pečícím papírem vyložený plech a necháme kynout pod utěrkou nejlépe hodinu v teple.
5) Troubu předehřejeme na 225 °C. Bulky velmi lehce pomažeme olejem a pečeme cca 20 minut. Poté snížíme 180 °C a pečeme dalších 10 minut dozlatova.

6) Hotové bulky vyjmeme a dáme vychladnout na mřížku aby se nám nezapařili

Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Jako tip můžeme doporučit posypat bulky mákem nebo sezamovým semínkem.
Nejlepší bulky jsou samozřejmě čerstvé, vychladlé.
Pokud chcete bulky spíše placatější nežli do výšky tak při tvarování vytvořte z jednotlivých dílů těsta spíše placky, nežli koule.
Místo oleje můžeme na pomazání použít rozmíchané vajíčko s mlékem. Tak nám budou i lépe držet semínka na vrchu.

Komentáře