Bezlepkový Hruškový Oboustranný Koláč

Netradiční hruškový koláč plný toho nejlepšího co podzim nabízí 


Ingredience:
4 středně velké hrušky
250 g másla (při pokojové teplotě)
250 g bezlepkové směsi Jizerka
100 g vlašských ořechů (na jemno namletých)
50 g nasekaných sušených datlí
50 g + 5 lžic krupicového cukru
4 střední vejce
1 balení kypřícího prášeku
3 lžíce skořice
1/2 lžičky kurkumy
špetka muškátového oříšku

Postup:

1) Kulatou dortovou formu vymažeme / vyložíme pečícím papírem a troubu si předehřejeme na 180 °C.

2) Hrušky nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenčí plátky.

3) V robotu či mixéru si na jemno nasekáme 100 g vlašských ořechů, 50 g sušených datlí a dáme stranou.

4) V robotu ušleháme máslo s 50 g cukru a přidáme připravené vlašské ořechy a datle. Poté postupně do těsta po jednom vmícháme 4 vejce.
5) 250 g bezlepkové směsi Jizerka prosejeme s 1 balením kypřícího prášku, přidáme do pěny a mícháme, dokud se nám vše nespojí.
5) V misce smícháme 5 lžic krupicového cukru, 3 lžíce skořice, 1/2 lžičky kurkumy a špetku muškátového oříšku.

6) Na dno dortové formy vyskládáme do kruhu polovinu plátků hrušek, tak aby se částečně překrývali. Posypeme polovinou připraveného cukru s kořením.

7) Opatrně do formy nalijeme těsto tak, abychom si "nerozházeli" vyskládané hrušky. Těsto srovnáme do roviny.

8) Na těsto vyskládáme druhou polovinu hrušek stejným způsobem. Celý vršek koláče posypeme 
zbývající polovinou cukru s kořením.
9) Dáme péct do předehřáté trouby na přibližně 40 minut, pak formu přikryjeme alobalem a pečeme dalších 5 minut. Po upečení koláč vyndáme a necháme vychladnout.

10) Hotový a vychladlý koláč můžeme podávat například se šlehačkou nebo poprášený moučkovým cukrem.


Dobrou chuť, Krysy!

Tipy a triky:
Jelikož má koláč zespodu hrušky, tak se vám může stát že šťáva z hrušek s cukrem začne při pečení vytékat. Proto je určitě dobré formu umístit na plech, aby jste si nezadělali zbytečně troubu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat