Jablečná - Cider Bábovka - Bezlepková



Nevšední variace tradiční české pochoutky

Ingredience:
Jablečné pyré:
Cca 400 g jablek typu Rubín
1 lžíce stévie
2 lžíce cukru krystal
330 ml jablečného Cideru
1 lžíce skořice
špetka muškátového oříšku

Těsto:
150 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
150 g kukuřičné mouky
100 g vanilkového cukru (až 200 g)
100 ml oleje (řepkový, slunečnicový)
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
3 vejce
špetka soli

Postup:
1) Jablečné pyré si připravíme tak, že 400 g jablek oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce, zalijeme polovinou cideru (cca 160 ml) a vaříme dokud nejsou jablka rozvařená (nejméně 10 minut, nejlépe 20 minut). Přilijeme druhou polovinu (zbytek) cidru a rozmixujeme ponorným mixérem na pyré. Dáme strannou vychladnout.
2) Troubu si předehřejeme na 150 °C.

3) Zbytek těsta připravíme tak, že prosejeme 150 g Jizerky společně se 150 g kukuřičné mouky, 1 balením prášku do pečiva, 1 lžičkou jedlé sody a špetkou soli. Přidáme 100 g vanilkového cukru, 100 ml oleje, 3 vejce, 400 g vychladlého jablečného pyré a vypracujeme  jednolité těsto. 

4) Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme Jizerkou. Poté vlijeme těsto a dáme péct do předehřáté trouby.
5) Bábovku pečeme cca 40 minut dle trouby (nám trvala něco přes hodinu) dozlatova. Průběžně zkoušíme špejlí, na kterou by se nám nemělo nic lepit.


Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Varianta bez laktózy
Máslo na vymazání nahradíme ekvivalentem jako je například kokosový tuk.
To samé platí o oleji. Nemusíte používat přímo olej, lze ho nahradit kokosovým tukem pro extra zdravou tečku.
Pyré můžete určitě i koupit jako takové a to i za relativně příznivější cenu než samotná jablka. Pro nás má v sobě ale příliš zbytečného cukru, který raději vynecháme. Cider dodá pyré velmi zajímavou aromatickou chuť a pokud ho přimícháte až do pyré, tak je dost možné, že bude až příliš tekuté a může Vám nadělat neplechu  při pečení. 
Kukuřičnou mouku jsme použili, jelikož se nám velmi osvědčila již při jednom receptu na olejovou bábovku.
Cukru do těsta přidejte dle vlastního uvážení. Nám bohatě stačilo 100 g a bábovka tak měla jen náznak sladkosti s to bylo pro nás ideální.
Cider je určitě lepší použít kvalitní. Ne ty, které prodávají v supermarketech, to jsou jen navoněné, karamelem obarvené zkvašené jablečné šťávy (podívejte se sami na složení). My měli bohužel nouzi a jeden takový jsme použít museli, jelikož by pro nás v tu chvíli, kdy jsme si rozmysleli co chceme dělat, bylo moc složité kvalitní cider sehnat. Pro Pražáky můžeme doporučit eshop na dobrycider.cz.

Komentáře