Bezlepkový Rýžový Nákyp


Tradiční český, sladký, bezmasý pokrm který zahřeje a dodá energii na celý den.

Ingredience:
3 hrnky rýže
6 hrnků polotučného mléka
180 g másla
6 ks vajec
500 g tvarohu
nastrouhanou kůru z jednoho citrónu
250 g švestek
1 lžíce stévie (4íce cukru)
4 lžíce vanilkového cukru
40 g vanilkového cukru krupice (na sníh)
íce skořice
špetka muškátového oříšku

Postup:

1) 250 g švestek naložíme alespoň na 1 hodinu do vody (rumu pro lepší chuť) a dáme stranou.

2) 6 hrnků mléka přivedeme ve velkém hrnci k varu. Přidáme špetku soli a 3 hrnky rýže a 1/3 másla (60 g). Za stálého míchání vaříme minimálně 15 minut, dokud rýže nezměkne ale současně by se nám nemělo vyvařit úplně všechno mléko, aby se rýže nepřipékala.
3) Z 6 vajec oddělíme žloutky od bílků.

4)  6 žloutků vyšleháme společně s 1 lžící stévie a 4 lžícemi vanilkového cukru do bílé pěny.
5) Troubu si předehřejeme na 180 °C.

6) Do pěny zamícháme 500 g tvarohu, 120 g másla, lžíci skořice, nastrouhanou kůru z jednoho citrónu a na špičku nože muškátového oříšku. Scedíme naložené švestky a přidáme do hmoty.

7) Hmotu řádě rozmícháme do předvařené, vychladlé rýže a přendáme do pečícím papírem vyloženého plechu.
8) Z šesti bílků a 1 lžičky citrónové šťávy, za postupného přidávání 40 g vanilkového cukru, vyšleháme tuhý sníh.

9) Sníh naneseme na povrch rýže a dáme péct na přibližně 20 minut do trouby, dokud nám sníh na povrchu pěkně nezezlátne.

Dobrou chuť!

Tipy Triky:
Cukr můžete vždy ubrat, nám osobně připadal recept i tak velmi sladký. Švestky můžete nahradit například rozinkami, či datlemi, případně jiným ovocem. Pokud použijete ovoce z plechovky, tak potom můžete sirup využít na vytvoření "omáčky" k nákypu.

Žádné komentáře:

Okomentovat