Bezlepkové Muffiny - Dýňové



 Sezónní sladký dezert plný podzimních aromat a chutí.

Ingredience:
300 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená)
400 g dýně
1 balení prášku do pečiva
1 lžičku jedlé sody
100 g vanilkového cukru
3 vejce
100 g kokosového oleje
1 lžičku skořice
1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru
Na špičku nože muškátového oříšku
Špetku soli

Postup:
1) Dýni rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jadřince a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme cca 1 hodinu, aby nám hezky změkla a uvolnilo se aroma.
2) 400 g předpečené, změklé a vychladlé dýně nakrájíme na kousky a vyrobíme z ní pyré (v mixéru nebo robotu)
3) Pyré přendáme do větší mísy a smícháme společně s 300 g bezlepkové směsi Jizerka (zelená), 1 práškem do pečiva, 1 lžičkou jedlé sody, 100 g vanilkového cukru, 3 vejci, 100 g kokosového oleje, 1 lžičkou skořice, 1/2 lžičky sušeného mletého zázvoru, na špičku nože muškátového oříšku a špetkou soli (ano, opravdu to vše jen vezmete a smícháte najednou v jedné nádobě). Pokud máte robota, tak míchejte nejvýše na rychlost 3, abyste těsto nepřemíchali.
4) Podle formy kterou používáte můžete buď vyložit papírovými košíčky nebo vymazat máslem a vysypat Jizerkou. Jednotlivé porce je nejlepší porcovat naběračkou na zmrzlinu. Co se těchto muffinů a běžných velikostí košíčků týče, tak se nám osvědčila jedna velká, plná naběračka pro muffiny, které nám hezky vylezou z košíčku a udělají správný "muffin" efekt. Pokud chcete dělat kapkejky (cupcake) tak je lepší poloviční dávka jelikož zbytek doplníte krémem.

5) Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C cca 25-30 minut
6) Zdobíme dle vlastních preferencí, my zvolili zdravý mix z polotučného tvarohu a kysané smetany s 1 lžící rozpuštěného kokosového tuku a 1 lžičkou stévie. Smícháme, zdobíme a dáme vychladit. Dozdobíme dle vlastním preferencí.

Dobrou chuť Krysy!

Tipy Triky:
Pokud si recept chcete urychlit, tak můžete vynechat část s pečením dýně. Ochudíte se ale i o extra aroma, které se při předpečení uvolňuje.
Co se cukru týče, tak my volíme nízko kalorické varianty. Pokud máte radši sladší, tak přidejte klidně až do 200 g cukru. Pokud cukr nestrpíte vůbec, tak nahraďte adekvátně sladidlem (stévie apod).

Komentáře