Tradiční česká buchta plná chutí a aromat typických pro tento moučník.
Ingredience:
400 g bezlepkové směsi Jizerka
2 lžíce kakaa holandského typu
1 sáček kypřícího prášku do perníku
100 g cukr krupice
2-3 lžíce stévie
3 vejce
500 ml mléka
150 ml oleje
3-4 lžíce jablečného pyré
máslo a mouka na vymazání a vysypání pekáčku
marmeládu a kokos na posypání (dle preferencí)
Plech o velikosti 20x30 cm.
Postup:
1) Troubu si předehřejeme na 180 °C.
2) Přes síto prosejeme 400 g Jizerky, 1 balení kypřícího prášku, 2 lžíce kakaa, 2-3 lžíce stévie a špetku soli. Přidáme 100 g cukru krupice a promícháme.
3) 3 Vejce při pokojové teplotě rozšleháme s 500 ml mléka. Za stálého míchání přidáme po částech mouku.
4) Přidáme 2-3 lžíce jablečného pyré a důkladně promícháme.
5) Nakonec přidáme po částech 150 ml oleje a mícháme dokud se nám vše nespojí v jednolitou hmotu.
6) Plech vymažeme máslem a vysypeme bl. moukou. Těsto do formy vlijeme (konzistence je o trochu tekutější než např. těsto na muffiny) a rovnoměrně rozprostřeme.
7) Perník pečeme cca 20 minut. Jestli je hotový můžeme zkusit jednoduše pomocí špejle. Pozor ale na předčasné otvíraní trouby! Může způsobit, že nám perník spadne.
8) Hotový, vychladlý můžeme potřít marmeládou a posypat kokosem.
Dobrou chuť Krysy!
Tipy Triky:
Varianta bez Laktózy
Mléko nahradíme ekvivalentem - sójové, kokosové, mandlové.
Máslo na vymazání můžeme nahradit kokosovým olejem, případně margarínem.
Pokud nechcete používat, nebo máte strach z stopových množství v kypřícím prášku na perníky, tak stačí použít balíček zaručeně bezlepkového kypřícího prášku společně s perníkovým kořením.
Tento recept jsme již zkoušeli jednou a povedl se na 1-, byl sušší. To ale spravila marmeláda a kokos. Proto jsme při druhém pokusu dle tipů na internetu přidali 2-3 lžíce jablečného pyré. Současně jsme ale také udělali chybu v postupu a proto nám perník nakonec spadl. Zato byl ale krásně vláčný a velmi dobrý i bez marmelády a kokosu.
Perník lze péct na mnoho způsobů. S oříšky, rozinkami, potřený různou marmeládou, přelitý čokoládou, vyskládaný mandlemi atd atd. Je čistě na Vaší fantazii co použijete
Komentáře
Okomentovat