Bezlepkový Duhový Dort

Šestipatrový, duhový dort plný lásky


Ingredience:
Korpus:
Gelové barvy - fialová, modrá, zelená, žlutá, oranžová, červená
900 g samokypřící bezlepkové směsi Doves Farm
900 g cukru krupice
900 g másla
12 ks vajec
9 lžic mléka
1,5 lžičky vanilkového aroma

Máslová náplň:
500 g másla
900 g moučkového cukru
6 lžic mléka
1/2 lžičky vanilkového aroma

Pudinkovo-máslový krém:
500 ml kokosového mléka
500 ml polotučného mléka
500 g másla
80 g jemného kukuřičného škrobu
1 lžíce stévie
1 lžíce moučkového cukru

2 stejně velké kulaté dortové formy (o průměru cca 24 cm), porcovač dortu (struna na krájení) - nepovinné, otočný podstavec na zdobení dortu - nepovinné.

Pozn. Všechny suroviny by měli mít před zpracováním přibližně pokojovou teplotu. 

Postup:
Korpus:
1) V 9 lžících mléka rozmícháme 1,5 lžičky vanilkového aroma a rozdělíme na šest dílů do misek. Do každé misky přidáme jednu barvu přibližně v množství odpovídajícím na špičku lžičky (samozřejmě záleží jaké máte barvy, a nezapomeňte, že po zapracování do těsta bude barva ještě světlejší) a důkladně rozmícháme tak, abychom získali výrazné a syté barvy).
2) Protože máme k dispozici pouze dvě formy, musíme si korpus udělat na třikrát. Formy vymažeme máslem a vysypeme bezlepkovou moukou.Předehřejeme si troubu na 175 °C. 

3) V kuchyňském robotu šleháme 300 g másla společně se 300 g cukru na střední až velkou rychlost přibližně 7 minut.
4) Stranou si do misky rozklepneme 4 vejce a lehce promícháme. Pustíme robot na pomalejší rychlost a postupně (po třetinách) přiléváme vejce.
5) Prosejeme 300 g samokypřící bezlepkové směsi a mícháme v robotu na nízkou rychlost, dokud se nám těsto kompletně nespojí.
6) Těsto rozdělíme rovnoměrně do dvou středně velkých misek (nejlépe odvážíme) a do každé přidáme jednu barvu. Překládáním pomocí špachtle jemně smícháme barvu s těstem.
7) Obarvená těsta dáme do připravených forem a pečeme přibližně 20 minut. Zdali je těsto hotové vyzkoušíme pomocí kuchyňské špejle.
8) Hotové těsto přendáme na mřížku a necháme úplně vychladnout.
9) Kroky 3 až 8 zopakujeme i pro zbývající barvy.

Náplň:
10) Jakmile se nám pečou poslední dva korpusy, můžeme si začít připravovat máslovou náplň.

11) 500 g másla šleháme v kuchyňském robotu na vysokou rychlost přibližně 5 minut. Tak aby máslo bylo nadýchané a hladké.

12) Přidáme 900 g prosetého moučkového cukru, postupně ve dvou várkách přibližně s dvou minutovým odstupem. Šleháme na střední rychlost. 

13) V 6 lžících mléka si rozmícháme 1/2 lžičky vanilkového aroma a přidáme do směsi. Mícháme nejdříve na nízkou rychlost a poté na vysokou po dobu přibližně tří minut.

Kompletace:
14) Jakmile máme korpusy úplně vystydlé, tak za pomocí struny na krájení dortu nebo ostrého nože, seřízneme korpus přibližně na výšku 2 cm a přebytek dáme stranou. Zopakujeme pro všech šest barev.

15) Vezmeme o něco menší (cca 22 cm) kulatý podklad pod dorty, spodní část od menší dortové formy, atp. a položíme do středu korpusu a poté opatrně a na kolmo ořízneme okraje. Zopakujeme pro všech šest barev.

16) Na otočný podstavec (pokud jej máme k dispozici) dáme podklad pod dorty či spodní část dortové formy a namažeme do středu trochu máslového krému (aby nám korpus držel na místě) a opatrně přendáme na podnos fialový korpus.

17) Opatrně na vrchní část korpusu naneseme tenkou vrstvu krému, abychom zafixovali drobečky a neměli jsme je potom ve vrstvě máslového krému. Poté naneseme o něco větší vrstvu krému (cca 0,5 cm), kterou uhladíme pomocí špachtle do roviny.

18) Postupně pokládáme další barvy korpusu v následujícím pořadí - modrá, zelená, žlutá, oranžová a červená, a opakujeme shora uvedený postup.
19) Dáme na alespoň půl hodiny do lednice tuhnout.

Poleva a zdobení:
20) Např. dle našeho receptu zde si připravíme 500 ml kokosového mléka a necháme vychladnout.

21) Připravíme si kokosový pudink. 500 ml kokosového mléka smícháme s 500 ml polotučného mléka. V mléce, nejlépe za pomoci metly, důkladně rozmícháme 80 g jemného kukuřičného škrobu a 1 lžíci stévie(4 lžíce cukru).

22) Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile dosáhneme hustoty pudinku stáhneme z ploty. Přikryjeme potravinářskou fólií nebo pokličkou (pokud máme dostatečně malou nádobu, aby poklička byla těsně nad hladinou pudinku), abychom zabránili vzniku škraloupu a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

23) V kuchyňském robotu šleháme 500 g změklého másla společně s 1 lžící cukru na vysokou rychlost dokud nám nevznikne pěna (přibližně 7 minut). 

24) Poté přidáme vychladlý pudink po dvou částech a šleháme na vyšší rychlost dokud nemáme hladký a jednolitý krém.
25) Tenkou vrstvou krému potřeme vnější strany dortu, abychom zafixovali drobečky a dáme alespoň na půl hodiny vychladnout do lednice. Také krém můžeme dát na chvíli (záleží na konzistenci) dát do lednice, aby se nám pak lépe nanášel na dort (neměl by být tekutý, spíše trochu tužší ale stále roztíratelný).
26) Jak na strany dortu, tak navrch naneseme nejlépe pomocí stěrky a jemným otáčením podstavce cca 0,5 cm silnou vrstvu krému, kterou poté vyhladíme pomocí hladké stěrky dohladka.

27) Vršek dortu ozdobíme "duhovými" drobečky z odřezaného zbylého korpusu a dort dáme alespoň na 2 hodiny chladnout do lednice.

28) Podáváme vychlazené s notnou dávkou lásky a vzájemné akceptace.

Dobrou chuť a Happy Pride, Krysy!


Tipy a triky:
Náplň dortu můžete určitě udělat stejnou jako je konečná kokosová poleva. My osobně udělali náplň podle návodu a dort byl poté neskutečně přeslazený, až pomalu pálil v krku. Není divu, originální recept máme z amerického webu a tam jsou kvanta cukru téměř povinností.
To samé platí i na korpusy. Klidně snižte množství cukru na polovinu.
Barviva je nejlepší používat gelová. Mají nejlepší sytost, ale je to bohužel také samá syntetika.
Také bychom spíše doporučili menší formy. My použili velké a hůř se nám poté pracovalo s finálními korpusy, kdy bylo třeba je seříznout. 20-22 cm (max) by mělo být ideální.

Komentáře